Mainos

Lahden terveysasemien potilastietojärjestelmissä edelleen häiriöitä –  bitcoin-louhinta on saatu loppumaan

Lahden kaupungin tietojärjestelmiin iskenyttä haittaohjelmaa poistetaan viikonlopun aikana, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin palvelut saadaan palautumaan normaaleiksi. Haittaohjelma aiheuttaa edelleen hitautta ja toimintahäiriöitä useissa Lahden tietojärjestelmissä.

Haittaohjelmaa poistaa viikonloppuna Provincia-ICT-palvelut, joka toimittaa Lahden kaupungille tietopalveluita. Lisäapua saadaan virustorjuntaohjelman toimittaneelta Symantecilta, joka tahollaan tutkii ohjelmaa ja auttaa Provinciaa putsaustyössä. Nopeaa ratkaisua ei kuitenkaan ole täksi viikonlopuksi, Provincian liiketoimintajohtaja Jarmo Tuovinen sanoo.

–  Tuskin saadaan. Nämä on pitkäaikaisia hommia, Tuovinen sanoi STT:lle.

Haittaohjelma aiheuttaa katkoksia muuallakin kuin terveysasemien potilastietojärjestelmissä. Häiriöitä on muun muassa kaupungin verkkosivuilla, sähköpostissa ja kirjastojen järjestelmissä.

Lisäksi terveysasemien potilastietojärjestelmissä on edelleen ongelmia, tiedottaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. Esimerkiksi ajantasaiset potilaskertomuksen tiedot eivät näy Lahden verkkoympäristön työasemilla terveysasemilla ja hammashoitoloissa. Laboratoriovastauksia tai röntgenkuvia ei ole saatu lainkaan eivätkä sähköiset reseptit ole toimineet. Myöskään toimeentulotuen maksut eivät lähde asiakkaille.

Akuutisti sairastuneita ja kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita pyydetään ottamaan yhteyttä Terveysneuvoon ensin puhelimitse. Potilaita pyydetään lykkäämään kiireettömiä reseptien uusimispyyntöjä. 

Bitcoinin toimintaperiaatteet käytiin läpi Huomenta Suomessa joulukuussa.

10:00

Bitcoin-louhija voi peräisin mistä hyvänsä

Ongelmat johtuvat eilen havaitusta haittaohjelmasta, joka oli pantu louhimaan koneilla bitcoin-virtuaalivaluuttaa.

Lahden tietohallintojohtaja Marko Monni kertoi STT:lle, että pahimmillaan lähes sata prosenttia koneiden prosessoritehosta oli ohjelman käytössä.

Viestintäviraston mukaan haittaohjelma on tunnistettu ja kyseessä on uusi muunnos WannaMine-ohjelmasta.

–  Se on uusi variaatio, joten siihen ei ole vielä tunnisteitä, Tuovinen kertoi.

Haittaohjelman alkuperää ei Tuovisen mukaan voi tunnistaa, se on voinut päätyä Lahden tietojärjestelmiin mistäpäin maailmaa tahansa.

–  Nämä tulevat ulkomailta ohjattuina, voi olla kuka vaan, Tuovinen sanoi.

Haittaohjelman toiminta on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan saatu pysäytettyä, mutta toimet palvelinympäristön puhdistamiseksi ja haittaohjelman poistamiseksi jatkuvat.

Tietoliikenneyhteydet Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän välillä katkaistiin varmuudeksi, jotta haittaohjelma ei leviäisi. Yhteyksiä ei palauteta ennen kuin haittaohjelmasta on päästy eroon.

Keskiviikosta asti tietojärjestelmiä häirinnyt ohjelma ei päässyt kaupungin mukaan leviämään Päijät-Hämeen keskussairaalaan tai muualle yhtymän alueelle.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.