Lahden terrorismisyytetyt ovat kyvyttömiä "turasuutareita", sanoo pääsyytetyn asianajaja – vertasi koko tapausta Ruokolahden leijonaan

Syyttäjä kertoo Lahden terrorismioikeudenkäynnistä 3:23
Syyttäjä: Mieskolmikko valmistautui terrori-iskuihin.

Lahden terrorismijutun käsittely on jatkunut tänään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. MTV Uutiset on paikalla seuraamassa oikeudenkäyntiä. 

Oikeudessa käsitellään tänään varsinaisia terrorismirikoksia, joista syytetään kolmea pari-kolmekymppistä miestä. On syyttäjän vuoro esitellä asiansa ja kertoa, mihin rankat terrorismisyytteet tarkalleen perustuvat. 

Oikeudenkäynti on poikkeuksellinen sillä vastaavia äärioikeistoon kytkettyjä terrorismirikoksia ei ole Suomessa aiemmin käsitelty.   

Istunto alkoi aamuyhdeksältä. Syyttäjä aloitti kertaamalla syytteiden taustaa ja syytettyjen ajatusmaailmaa poliisin esitutkintamateriaaliin pohjaten. 

Syyttäjän puheenvuoron ja syytettyjen lyhyiden vastausten jälkeen oikeudessa on käyty läpi syyttäjän oikeuteen tuomia kirjallisia todisteita.

Syytettyjen miesten puolustus on hyökännyt kärkkäästi niin syyttäjien väitteitä kuin mediaakin vastaan. Puolustus on kyseenalaistanut myös omien päämiestensä, eli syytettyjen nuorten miesten kykyjä.

Ammuskeluvideoita ja rasistisia puheita

Todisteina oikeudessa on nähty esimerkiksi poliisin taltioimia raflaavia ja rasistisia viestittelyjä syytettyjen nuorukaisten kesken. 

Poliisin keräämään esitutkintamateriaaliin kuuluu myös muun muassa videoita, joilla miehet ampuvat 3D-tulostetuilla aseilla. 

Harjoitusmaaleina toimi esimerkiksi Daavidintähdellä koristeltu vesimeloni sekä helsinkiläisen anarkistiyhdistyksen tiloista varastettu kirja.

Oikeudenkäynti alkoi maanantaina, mutta ensimmäisenä istuntopäivänä käräjillä vasta suunniteltiin tulevan oikeudenkäynnin kulkua ja käytiin läpi vyyhtiin liittyviä lievempiä rikossyytteitä, jotka koskevat vyyhdin neljättä syytettyä, eli vuonna 1957 syntynyttä miestä. 

Kuusikymppiselle miehelle on luettu syytteet kahdesta tavallisesta ampuma-aserikoksesta, sillä hänen uskotaan myyneen terrorismirikoksesta epäillyille muun muassa patruunoita. Häntä ei syytetä terrorismirikoksista. 

Lahden terrorismijutun käsittely jatkuu Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa - mitä on luvassa? 2:03
MTV Uutisten rikostoimittaja raportoi paikan päältä Lahdesta. 

Mistä kokonaisuudessa on kyse?

Syyttäjän näkemyksen mukaan terrorismirikoksista syytetyt nuoret miehet valmistautuivat jopa terrori-iskuihin.

Syyttäjän mukaan kahdella syytetyistä, vuonna 1994 ja 1996 syntyneillä miehillä, on ollut tavoitteena valmistaa itseään väkivaltaisiin tekoihin, joilla aiheutettaisiin niin sanotun "rotusodan" alkaminen ja yhteiskunnan romahtaminen tai joudutettaisiin niitä. 

Kaksikkoa syytetään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä törkeistä ampuma-aserikoksista. Kolmatta, vuonna 2001 syntynyttä syytettyä syytetään avunannosta tällaiseen.

Vanhin miehistä valmisti rotusotaa vartoessaan kotikutoisia aseita 3D-tulostamalla. Hän myös testasi niitä kanssasyytettyjen kanssa.

Keskimmäinen miehistä muun muassa tuhosi ulkomaalaistaustaisen perheen postilaatikon – ensin räjäyttämällä, sitten 3D-tulostetulla aseella ampumalla. 

Mies myös harjoitteli ampumista ja omien sanojensa mukaan kasvatti luonnettaan ampumalla lemmikkikissansa.

Syyttäjän mukaan nuorin miehistä avusti vanhinta aserikosten tekemisessä muun muassa tilaamalla tälle 10 kappaletta AR15-kiväärin laukaisukoneistoja Saksasta.

Pääsyytetty kiistää

Syyttäjän mukaan vuonna 1994 syntynyt mies on jutun päätekijä. Syyttäjän mukaan mies oli uppoutunut syvälle äärioikeistolaiseen akselerationistiseen aatteeseen. 

Miehen kotoa löydettiin paitsi 3D-tulostettuja aseita ja suuri määrä patruunoita niihin, myös suuri määrä erilaista äärioikeistolaista rekvisiittaa ja materiaalia kuten natsilippu sekä erilaisia äärioikeistolaisia manifesteja ja oppaita. 

Mies oli myös itse kirjoittanut omaa äärioikeistolaista ajatteluaan avaavan manifestin tai elämäkerrallisen kertomuksen. Omien sanojensa mukaan mies on etnonationalisti.

Syyttäjän mukaan mies syyllistyi paitsi terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn törkeään ampuma-aserikokseen, myös kouluttautumiseen terrorismirikoksen tekemistä varten, sillä mies opetteli valmistamaan ja käyttämään aseita.

Mies on myöntänyt valmistaneensa aseita 3D-tulostamalla, mutta kiistää toimineensa minkään aatteen vuoksi. Hän kiistää terrorismisyytteet. 

Myös muut syytetyt ovat kiistäneet toimineensa minkään ääriaatteen ajamana. 

Äärimmäisiä puheita

Tästä huolimatta poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että miehet kävivät keskenään äärimmäisen karkeaa ja rasistista keskustelua, joissa muun muassa pohdittiin entisen pääministerin Sanna Marinin ja tummaihoisten ampumista. Puheissa nousivat esiin myös suomalaista infrastruktuuria vastaan tehtävät iskut.

Miehet kuvasivat itseään videoille ja kuviin muun muassa ampumassa ja tekemässä natsitervehdyksiä. 

Pääsyytetty oli vuokrannut varastotilan aseiden valmistamista ja kannabiskasvien kasvatusta varten. Hän myös julkaisi syyttäjän mukaan Ylilaudalla kuvia 3D-tulostettavien aseiden malleista. 

Yhden asemallin nimeksi oli valikoitunut "NIGGERBLASTER1488", toisen kyljessä luki "Neekerit vittuun Suomesta 9mm". Tekstin alle oli suunniteltu musta aurinko -logo. Tunnus on äärioikeiston keskuudessa laajalti tunnettu ja käytetty.

Turasuutarien öyhötystä? 

Kuulusteluissa miehet selittelivät puheitaan ja tempauksiaan muun muassa "öyhöttämiseksi", eli jonkinlaiseksi äärimmilleen viedyksi vitsailuksi ja pahan olon purkamiseksi. 

Oikeudessa pääsyytetyn avustaja puolestaan kritisoi mediaa asian paisuttelusta ja vääristelystä. Hän esitti kritiikin yhteydessä lennokkaan tarinan, jossa hän vertasi puheita pelottavista äärioikeistolaisista Ruokolahden leijonaan. 

Kyseinen asianajaja Jukka Relander myös kuittasi päämiehensä ja muiden syytetyt rajut puheet "höpöhöpöksi" ja fantasiahaaveiluksi ilman todellisuuspohjaa.

Relander kutsui syytettyjä "turasuutareiksi", jotka eivät olisi kyenneet toteuttamaan syyttäjän maalailemia kauhukuvia edes yrittämällä. Relander viittasi muun muassa nuorukaisten puheisiin räjähteiden valmistamisesta.

– Huuhaata, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia toteutua, hän kommentoi.

Nuoremman terrorismirikoksista syytetyn avustaja, varatuomari Ilkka Kopra komppasi kollegaansa.

Tämä on ollut täysin epärealistista keskustelua. Kaverit heittävät löylyä ja keksivät mitä mielikuvituksellisimpia keinoja tehdä näitä tekoja. Ne ovat täysin sellaisia asioita, joita tällaiset henkilöt eivät pysty tekemään.

Syyttäjän sanojen mukaan kyse ei ole ollut mistään "nuorten miesten hassuttelusta", vaan puheiden sijaan kyse on konkreettisista teoista, eli esimerkiksi siitä, että on ryhdytty valmistamaan toimivia ampuma-aseita. 

Aseiden valmistamiselle ei puolestaan ole pystytty antamaan mitään muuta selitystä kuin miesten keskinäisestä viestittelystä ilmenevä äärioikeistolainen aatemaailma. 

Poliisin takavarikoimat videot paljastavat äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikit ja vahingonteot 0:53
Katso videolta, millaisia videoita nuoret miehet kuvasivat. Materiaali on poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Lue myös:

    Uusimmat