Viestittelyä Sanna Marinin ampumisesta ja junien suistamisesta – suurista aikeista huolimatta Lahden äärioikeistoryhmän iskut jäivät postilaatikoiden räjäyttelyyn

Poliisin takavarikoimat videot paljastavat äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikit ja vahingonteot 0:53
Katso, millaisia videoita miehet kuvasivat.

Lahden epäilty terroristiryhmä valmisti 3D-aseita ja kaavaili yhteiskunnan romahduttamista. Tänään julkiseksi tullut poliisin esitutkintapöytäkirja paljastaa suuret suunnitelmat junien suistamiseksi, sähkölinjojen tuhoamiseksi ja pääministeri Sanna Marinin ampumiseksi, mutta tositoimet jäivät postilaatikoiden räjäyttelyyn.

Poliisin mukaan ryhmän jäsenet vastustivat ankarasti maahanmuuttoa sekä sitä tukevia organisaatioita ja henkilöitä. Ryhmittymän ydinajatuksia oli, että maahanmuutto ja tummaihoiset ihmiset ovat suurin syy yhteiskunnassa esiintyviin ongelmiin.

– Tästä syystä he kokevat valkoisen ylivallan olevan uhattuna Suomessa ja täten yhteiskunnan ja poliittisten päättäjien pettäneen heidät. Tämä heijastuu myös ryhmittymän suunnittelemien rikosten ja niiden tekemisen motiivissa, poliisin esitutkintapöytäkirjaan on selostettu.

Poliisin mukaan miesnelikko koki, että ainoa mahdollisuus muutokseen on horjuttaa yhteiskunnan infrastruktuuria tuhoamalla esimerkiksi sähköverkkoja, rautateitä ja vesihuoltoa. Yhteiskunnan rakenteiden heikentäminen horjuttaisi myös päättäjien valtaa.

AFrigesA: Puita voi kans koittaa kaataa muuntajan vieressä linjojen pääll. Täytyy tutkii tehokkaita rälläkoitä. Tuli idea käydä sahaan kiskolta metrin pätkä pois ja kattoo miten juna pomppii ojaan. Syksyllä viel helppo ku tulee pimee ajoissa

Nelikko puhui vakavissaan rotusodan aloittamisesta aseellisen väkivallan avulla, jota varten he valmistivat 3D-tulostettuja aseita.

Poliisin mukaan ryhmittymä suunnitteli laajentavansa terroristijärjestöksi luokitellun Atomwaffenin Suomeen ja keskusteli yhden jäsenen ryhtymisestä sen vetäjäksi.

MTV:n rikostoimittajat: Lahden terrorismiepäily oikeudessa 10:28
MTV:n rikostoimittajat: Lahden terrorismiepäily oikeudessa

Numerotervehdyksiä

Poliisin mukaan yksi merkki äärioikeistolaisesta ideologiasta oli ryhmittymään kuuluvien henkilöiden tapa tervehtiä toisiaan viestikeskusteluissaan.

Unkof: 88

AFrigesA: 1488

Jykä kapinakenraali: jees 1488

Poliisin mukaan termejä käytetään varsinkin uusnatsien sekä valkoista ylivaltaa kannattavien keskuudessa. Numerot 14 ja 88 viittaavat natsiaatteeseen.

Ryhmittymän jäseniltä löytyi kotietsinnöissä suuri määrä rasistiseen aatteeseen viittavia julkaisuja, esineitä ja vaatteita. Ryhmittymän päällimmäisenä toimintana oli poliisin mukaan 3D-tulostettavien aseiden valmistaminen sekä tulevien iskujen suunnittelu. Iskuja on suunniteltu toteutettavan niin FGC-9-aseilla kuin räjähteillä.

Ryhmän jäsenet pitivät yhteyttä toisiinsa pikaviestipalvelu Telegramissa ja tapasivat toisiaan kasvokkain. He puhuivat myös muiden henkilöiden "radikalisoimisesta".

Toteutuneet teot

Poliisi uskoo, että ryhmän johtaja murtautui huhtikuussa 2022 antirasistisen Squat Makamikin tiloihin Helsingin Kumpulassa. Tiloista vietiin Spektaakkelien Yhteiskunta -niminen kirja, jota ryhmän johtaja ja toinen jäsen käyttivät myöhemmin maalitauluna ampuessaan 3D-aseillaan hiekkakuopalla Hyvinkäällä.

Ryhmittymän jäsenet tuhosivat kahdesti maahanmuuttajataustaisen henkilön postilaatikon, ensimmäisellä kerralla räjäyttämällä ja toisella kerralla ampumalla.

Kaksi ryhmittymän jäsentä kävi myös Jokelan kouluampujan Pekka Erik Auvisen haudalla tekemässä natsitervehdyksiä.

Lisäksi ryhmä valmisti ampuma-aseita, joita sen oli tarkoitus käyttää iskuissa ja lisäksi myydä ulkopuolisille. Miehet pyrkivät saamaan aseisiin sarjatuliominaisuuden.

Suunnitellut iskut

Yksi miehistä keskusteli tuntemattoman henkilön kanssa erään henkilön uhkaamisesta. Tarkoitus oli käydä ampumassa kyseisen henkilön ovea ja jättää kirjallinen viesti vaatimuksista.

Ryhmän johtaja keskusteli ryhmittymän toisen jäsenen kanssa Telegramissa iskusta, joka oli tarkoitus tehdä SDP:n tilaisuuteen Lahdessa. Tilaisuudessa esiintyi Sanna Marin. Miehet tarkoittivat iskemisellä ampumista.

Kaksi miehistä kävi tiedustelemassa mahdollisia iskukohteita Hollolassa vedenjakamossa. Kolme miehistä suunnitteli iskuja sähköverkkoon, vesihuoltoon ja rautateihin. Ryhmän johtaja selvitteli räjähteiden hankkimista tätä varten.

Ryhmän johtaja ja toinen henkilö suunnittelivat murtokeikkaa Turengissa asuvan tummaihoisen henkilön kotiin rahojen varastamiseksi.

Kolme miehistä keskusteli "Helsinki ilman natseja" tapahtumasta Telegramissa. Miehen puhuivat väkivaltaisen toiminnan järjestämisestä tapahtumassa. He puhuivat viesteissään esimerkiksi räjäytyksistä, polttopulloista ja ampumisesta.

– Nyt ei muutenkaan oo enään aikaa pikkunahisteluun vaan iskut pitää aina olla sitä kaliperia ja niin suunniteltu että niillä pääsee otsikoihin, yksi miehistä kirjoitti muille.

Ryhmän johtaja perusti anonyymiin keskustelusovellukseen yksityisen keskusteluryhmän nimeltä Kiihdytyskerho, jonka aiheina olivat akselerationismi sekä radikaali ja laiton toiminta. Ryhmän johtaja suunnitteli keskusteluissaan tummaihoisten ihmisten tappamista, missä ainoa motiivi teolle oli uhrin etnisyys.

Videot julki oikeudessa: Näin terrorismirikoksista syytetyt ampuvat 3D-tulostamillaan aseilla 2:36
MTV seurasi oikeudenkäyntiä: Videot julki oikeudessa – näin terrorismirikoksista syytetyt ampuvat 3D-tulostamillaan aseilla

Lisäksi hän kehotti muita osallisia perehtymään FGC-9 -aseen rakentamiseen ja pohtinut sähkölinjojen tuhoamista sekä räjähteiden tekoa.

Ryhmittymän jäsenten puheissa vilahtelivat eri etsinisiin vähemmistöihin kohdistuvat väkivallanteot. Osa ryhmän jäsenistä puhui myös kiinnostuksestaan ja aikeistaan lähteä Venäjän puolelle sotimaan Ukrainaa vastaan.

– (Janus) Putkonen vastas et eivät ota tällä hetkellä länsimaisia donbassin puolustajia ollenkaan. Odotellaan tilanteen muuttumista. Mut heti kun on mahdollisuus ni lähen sinne porukalla
hakee kokemusta mikä tuodaan tänne sit kun olemme äiti Venäjää, yksi miehistä kirjoitti.

– Itte oon kyl rasisti ja "natsi" mut venäjää kannatan 110%, toinen ryhmän jäsenistä kirjoitti toisessa yhteydessä.

Kyse "äärimmäisten kokemusten hakemisesta"

– Näen, että terrorismin oloisissa viesteissä on ollut kyse jännityksen ja adrenaliinin, sekä äärimmäisten kokemusten hakemisesta ja pahan olon purkamisesta, ryhmittymän johtajaksi epälty mies totesi poliisikuulusteluissa.

Miehen mukaan ryhmä olisi pysynyt hiljaa toiminnastaan, jos kyse olisi ollut vakavasta terrorismista.

– Myös se, että en yrittänyt ampua pääministeri Sanna Marinia kun hän oli Lahden kauppatorilla, kertoo siitä ettei aseiden valmistamiseen ole liittynyt terroristista tarkoitusta, mies perusteli.

– FGC-9 ase oli käden ulottuvilla ja olisin alle 10 minuutissa päässyt autolla Lahden kauppatorille.

Juttua täydennetty 11.9. kello 14.26 ryhmittymän suunnitelmilla.

Lue myös:

    Uusimmat