Mainos

Lääketieteellinen ihme: Sydämensä särkenyt tyttö pelastui

Auto-onnettomuuteen joutunut englantilaistyttö sai niin vakavia vammoja, ettei hänen olisi pitänyt selviytyä elossa. Kaikkien ihmetykseksi Zara kuitenkin toipui.

Englantilainen Zara Roberts, 24, on lääketieteellinen ihme. Hän selvisi hengissä autokolarin aiheuttamista vammoista, joiden olisi pitänyt johtaa kuolemaan. Zaran sydänvaltimo repesi vakavassa autokolarissa. Nuori opettaja kuitenkin selvisi kirurgien ällistykseksi elossa vaativasta operaatiosta.

Zaran auton takarenkaassa oli naula, mikä aiheutti auton lentämisen päin toista kulkuneuvoa. Vammat olivat vakavia: viisi kylkiluuta poikki, murtunut nilkka ja kyynärpää, puhjennut keuhko ja aivoverenvuoto. Kaikista vakavinta oli kuitenkin sydävaltimon repeäminen - kyseessä on suurin ja tärkein verisuoni.

Uskomattomasti Zara voitti epäilykset ja seuraavan vuoden aikana oppi uudestaan istumaan, syömään, puhumaan ja seisomaan. Hänen vammansa olivat niin vakavia, että toipumiseen kului kuusi vuotta. Nyt Zara on valmistunut erikoistarpeisten lasten opettajaksi. Samalla hän treenaa paralympialaisia varten.

– Minä kirjaimellisesti selvisin särkyneestä sydämestä - mutta olin niin onnekas. Onnettomuus on opettanut minulle, että jokaisesta päivästä täytyy ottaa kaikki irti. Loppujen lopuksi, elämme vain kerran. Minun tapauksessani kaksi kertaa, Zara sanoo.

Mahdollisuudet selviytyä olivat yksi miljoonasta

Onnettomuus on jättänyt jälkensä Zaraan: hänellä on edelleen vaikeuksia puheen, muistin ja liikkumisen kanssa.

– Lääkärien mukaan vammani olivat niin vakavia, että mahdollisuuteni selviytyä olivat noin yksi miljoonasta. Ihmiset ottavat elämän itsestäänselvyytenä eivätkä tajua, kuinka onnekkaita he ovat. Minä tiedän, koska itsekin pidin elämää aikaisemmin itsestäänselvyytenä, hän kertoo.

– Olen täällä vielä tänään silkan päättäväisyyden ja omistautuneisuuden takia. Olen elävä esimerkki siitä, että kaikki vaikeudet voi voittaa, jos ei koskaan anna periksi.

Onnettomuus tapahtui huhtikuussa 2004. Suurin osa vastaavista vammoista kärsivistä menehtyy lähes välittömästi sisäiseen verenvuotoon. Zara tarvitsi välittömästi kirurgiaa sydänrepeämän takia. Kaksi kirurgia jopa kieltäytyi operoimasta Zaraa, koska he eivät uskoneet Zaran kestävän siirtoa toiseen sairaalaan.

Maailmankuulu sydänlääkäri Abbas Rashid oli kuitenkin valmis operoimaan Zaran Liverpoolin Broad Green -sairaalassa. Rashid käytti mullistavaa tekniikkaa, jossa sydänvaltimon revennyt kohta paikattiin keinotekoisella suonella.

Paraneminen eteni hitaasti

Uraauurtavan operaation jälkeen meni vuosi ennen kuin Zara pystyi seisomaan omin voimin. Onnettomuuden jälkeen Zara oli kahden kuukauden ajan kyvytön kommunikoimaan. Hän pystyi liikuttamaan vain sormeaan. Puhuminen ja jopa nieleminen piti opetella uudestaan.

Zara vietti neljä viikkoa tehohoidossa ja seuraavat seitsemän viikkoa edelleen sairaalassa. Lopulta hän onnistui sanomaan sanan "äiti". Seuraavat kuusi kuukautta kuluivat kuntoutuksessa ja lopulta hän pääsi kotiin joulukuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2004.

Zara oli haaveillut opettajaksi opiskelusta, mutta nämä aikeet oli haudattava toipumisen ajaksi. Nyt Zara on kuitenkin valmistunut erityistarpeita vaativien lasten opettajaksi. Hän muistuttaa, että vammautumisen ei pidä antaa vaikuttaa itseen. Siihen pitää vain tottua ja alkaa elää uudelleen.

– Vihaan, jos ihmiset ovat pahoillaan puolestani enkä välitä sympatiastakaan. Vammautuminen on kuitenkin vaikuttanut siihen, miten näen ihmiset, joilla on ongelmia. Jos joku oppilaistani kuolaa, kuten minäkin tein ollessani sairaalassa, pyyhin sen vain pois ja jatkan siitä, mihin jäin, Zara kuvailee.

Tärkeä perheen tuki

Perheen tuki auttoi Zaraa syvästi. Erityisesti äiti auttoi tytärtään kovasti. Hän oli Zaran kanssa joka päivä ja teki kaiken tämän hyväksi. Zara asuu nykyään kotona äitinsä Suen, 53, ja isänsä Melin, 54, kanssa. Sydänlääkäri Abbas Rashidia Zara kuvailee sankarikseen.

Rashidin mukaan Zaran selviämisestä ei ollut takuita, vaikka 15 henkinen tiimi työskenteli hänen vuokseen.

– Emme halunneet antaa perheelle turhaa toivoa, joten olen todella onnellinen siitä, että Zara on tervehtynyt niin uskomattomasti, Rashid sanoo.

Zaran sydämeen laitettu keinotekoinen paikka pitää tarkistaa joka vuosi, ettei se ole siirtynyt. Jonain päivänä paikka pitää uusia, mutta Rashid toivoo, ettei vielä pitkään aikaan.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde ja kuvat: Caters News

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.