Lääkäri varoittaa miehiä koronan mahdollisesta jälkioireesta: "On olemassa todellinen huoli…"

Lääkäri teki ajatuksia herättävän videon Yhdysvalloissa – tältä voi näyttää viimeiset hetkesi, jos et ota koronaa vakavasti: ”Tämän näet elämäsi lopussa” 0:53
Lääkärin pelottava video: Viimeiset hetkesi voivat olla tällaiset, jos et ota koronaa vakavasti.

On mahdollista, että erektio-ongelmat ovat yksi koronavirustaudin monista jälkioireista.

Lievänäkin sairastettu covid-19 voi aiheuttaa pitkään jatkuvia jälkioireita, kuten haju- ja makuaistin puuttumista, voimakasta väsymystä sekä jatkuvaa yskää.

Listalla saattavat olla myös erektiohäiriöt, sillä koronaviruksen on huomattu iskevän verisuonten kimppuun.

– On olemassa todellinen huoli, että miehillä voi olla pitkäaikaisia erektio-ongelmia viruksen vuoksi. Tiedämme, että virus vaikuttaa verisuoniin, yhdysvaltalaisen NBC Chicago -paikalliskanavan haastattelema infektiotautien erikoislääkäri Dena Grayson varoitti uutislähetyksessä.

Erektio syntyy, kun siittimen paisuvaiskudokset täyttyvät kiihottumisen myötä verellä, mikä saa peniksen jäykistymään. Verisuonten seinämien tukkeutuminen ja siitä johtuva vähentynyt veren virtaus penikseen voi aiheuttaa potenssiongelmia.

Koronaan kuolleilla potilailla on ruumiinavauksissa nähty verisuonimuutoksia, kuten hyytymiä ja tukoksia. Tukos voi syntyä penikseenkin, todisti koronan vuoksi sairaalaan joutunut 62-vuotias ranskalaismies, jonka siittimestä löytyi useita verihyytymiä. Ne tosin olivat aiheuttaneet hänelle pitkittyneen erektion.

Pariskunnan seksielämä latistui koronan sairastamisen jälkeen

Lääkäri Grayson ei ole ainut, joka on huolissaan koronaviruksen vaikutuksesta seksielämään. Euroopan seksuaalilääketieteellinen yhdistys (ESSM) arvioi, että potilaat saattavat kärsiä covid-19-taudin sairastamisen jälkeen seksuaalisista toimintahäiriöistä.

ESSM kertoo 39-vuotiaasta miehestä, joka huomasi lievän koronainfektion sairastettuaan, että hänen erektionsa olivat heikentyneet merkittävästi eikä hän saanut enää seksistä samanlaista mielihyvää kuin aiemmin. Seksuaalisen halun heikkenemisestä kärsi myös miehen 29-vuotias vaimo.

Korona on vaikuttanut parin aiemmin hyvään seksielämään useiden kuukausien ajan.

Tällä hetkellä ei ole dataa, joka kertoisi, miten koronavirus voi vaikuttaa potilaiden seksielämään. ESSM kertoo keräävänsä aineistoa asiasta.

Monta mahdollista selitystä koronan aiheuttamille erektiohäiriöille

Ajatus koronan ja erektiohäiriöiden yhteydestä ei kuitenkaan ole uusi.

Italialaislääkärit esittivät jo heinäkuussa, että erektiohäiriöt ovat todennäköinen seuraus covid-19-taudin sairastamisesta. Koska tartuntoja on paljon vanhempien miesten keskuudessa, voi huolestuttava ilmiö koskettaa suurta osaa potilaista, he kirjoittivat.

Viruksen vaikutus verisuoniin ei ole ainut syy, joka voi selittää infektion ja erektiohäiriöiden yhteyttä. Tulehdukset voivat aiheuttaa esimerkiksi hypogonadismia eli miehillä kivesten vajaatoimintaa sekä keuhkojen toiminnan heikentymistä, jotka voivat johtaa erektiohäiriöihin. Lisäksi pandemian aiheuttama psykologinen ahdistus ja stressi saattavat vaikeuttaa erektiota.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat