62-vuotias ranskalaismies kärsi neljä tuntia kestäneestä erektiosta – seuraus koronaviruksesta?

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
Mies, tunnistatko eturauhassyövän oireet?

Koronavirusta sairastaneelle miehelle iski erektio, joka kesti neljä tuntia. Aiheesta kertoo muun muassa New York Post

Ranskalainen 62-vuotias koronavirustartunnan saanut mies kärsi neljä tuntia kestäneestä erektiosta ollessaan sairaalassa Le Chesnayn sairaalassa. Tämä käy ilmi The American Journal of Emergency Medicine -lehdessä kesäkuussa julkaistusta raportista. Tutkijat arvelevat, että kivulias vaiva on saattanut aiheutua koronaviruksesta. 

Hengitysvaikeuksien takia sairaalaan

Forbes-lehti kertoo, että mies oli tullut lääkäriin alun perin siksi, että hänellä oli kuumetta, kuivaa yskää ja pahoinvointia. Muutoin hän oli ollut terve.

Lääkäri määräsi hänelle antibootteja, mutta pari päivää myöhemmin miestä alkoi vaivata hengenahdistus ja hänet otettiin sairaalahoitoon hengityksen vajaatoiminnan takia. Hänet nukutettiin ja laitettiin hengityskoneeseen. Hänellä todettiin äkillinen hengitysvaikeusoireyhtymä.

Sairaalaan tullessaan miehelle oli tehty koronavirustesti ja sen tulos oli positiivinen. Myös miehen verenpaine romahti.

Neljä tuntia kestänyt erektio

Sitten kävi jotain yllättävää: Raportissa kerrotaan, että mies oli kärsinyt pitkittyneestä erektiosta, priapismista, ollessaan teholla. Erektio oli yritetty saada laskemaan jääpakkauksella, mutta turhaan. 

Duodecim-lehden mukaan priapismi tarkoittaa pitkittynyttä erektiota, johon ei liity seksuaalisia haluja. Tällöin erektio ei laukea ejakulaation seurauksena. Syntymekanisminsa perusteella priapismi on joko vähävirtauksinen (iskeeminen) tai runsasvirtauksinen (ei-iskeeminen). Tämän raportin potilaalla kyseessä oli yleensä varsin kivulias iskeeminen priapismi, mikä tarkoittaa, että siittimen laskimopaluu on joko hidastunut tai kokonaan estynyt. Lopulta seurauksena on iskeeminen vaurio. Ei-iskeemisessä priapismissa verta ohjautuu penikseen ilman normaalia säätelyä. 

Terveyskirjasto ohjeistaa, että mikäli kivulias erektio ei tunnin kuluessa lievity, tulee lähteä lääkäriin, vaikka keskellä yötä. Priapismi on mahdollista laukaista ruiskuttamalla siittimeen adrenaliinia.

Peniksessä oli verihyytymiä

Lääkärit päättivät valuttaa verta pois miehen peniksestä neulan avulla. Silloin he huomasivat, että miehen sukupuolielin oli täynnä verihyytymiä. Health.com-sivuston mukaan koronaviruksen seurauksena potilaalle voi tulla verihyytymiä ja niitä on löydetty monilta viruksen saaneilta, mutta asiantuntijat eivät ihan ymmärrä, mistä tämä johtuu. 

– Potilasta koskeva tutkimusaineisto näyttäisi vahvasti viittaavaan siihen, että priapismin ja SARS-COV-2-infektion välillä on yhteys.

Tutkijat pohtivatkin, voisiko pitkittynyt erektio olla koronavirustartunnan komplikaatio. He muistuttavat kuitenkin, että lisää tutkimusta tarvitaan.

– Vaikka todisteet näyttäisivät tukevan näiden asioiden välistä linkkiä tässä tapauksessa, muut vastaavanlaiset tapaukset toimisivat lisätodisteina.

Mies oli kaksi viikkoa hengityskoneessa. Hänen kerrotaan toipuneen ja päässeen pois teho-osastolta. Raportin mukaan mieheen penikseen ei enää tullut uusia verihyytymiä hänen ollessaan sairaalassa. 

Lue myös:

    Uusimmat