Viisi mahdollista teoriaa aamuerektiosta: ”Se voi selittää, miksi erektio häviää, kun...”

Miehen aamuinen erektio voi hämmentää niin kumppania kuin miestä itseäänkin. Mistä aamuerektio oikein johtuu?

Moni mies selittää aamukuuden erektiotaan pissahädällä, mutta johtuuko se todella siitä? Urologi Joseph Alukal kertoo Cosmopolitanille, ettei erektio ainakaan pelkästään johdu vessahädästä.

Ja vaikka monilta osin voidaan selittää, mistä aamuerektio ei ainakaan johdu, se, mistä se johtuu, ei olekaan niin yksinkertainen juttu.

– Penis on hyvin outo elin, mitä tulee sen työhön ja tapaan, jolla se pakkaa veren sisäänsä, Alukal sanoo.

"Enemmän ärsyttävää kuin mitään muuta"

Mitä mieltä miehet itse ovat aamuisesta jäykkyydestään?

"Aamuerektio voi olla mahtava! Mutta ei niin mahtava, kun olet reissun päällä ja jaat sängyn ystäväsi kanssa", huomauttaa 29-vuotias Kit  Cosmopolitanille.

"Rehellisesti sanottuna se on enemmän ärsyttävää kuin mitään muuta. Herään kiihottuneena, mutta suurimmaksi osaksi olen ärsyyntynyt siitä, koska minun pitää mennä vessaan ja aloittaa päivä", huomauttaa Nick, 27.

"On mukavaa herätä aamulla erektion kanssa ja tietää, että pystyisi tyydyttämään jonkun, jos olisi tarve", Hassan, 29, sanoo.

"Ei sitä tapahdu paljonkaan, yleensä vain, jos sängyssäni on tyttö. Yleensä se on aika hyödyllistä, jos tuo tyttö todella on sängyssäni", sanoo Josef, 27.

Mistä aamuerektio johtuu? 5 mahdollista syytä:

1. Penis tekee omiaan, koska aivot ovat vapaalla. Society for Endocrinologyn tutkimuksen mukaan on mahdollista, että kun tietyt osat miehen aivoista sammuvat REM-unen aikana, aivot eivät enää pidä penistä kurissa. Kun yleensä aivot säätelevät penistä ja varmistavat, että erektioita tapahtuu vain tarvittaessa, REM-unen aikana penis on vapaa tekemään, mitä haluaa.

2. Hormonien heilahtelua. Alukal huomauttaa, että aamulla testosteronitasot ovat korkeammalla kuin koko päivänä. Joten voi olla, että mies on vain yksinkertaisesti jäykimmillään aamulla. Aamuerektiot tuppaavatkin loppumaan, kun mies on 40–50-vuotias testosteronitasojen laskiessa.

3. Se on vain peniksen "treeniä". Voi myös olla, että yölliset ja aamuiset erektiot ovat vain kehon tapa treenata. "Kehossa ei ole muuta paikkaa, jonka pitäisi pidättää verta pidemmän aikaa", Alukal huomauttaa.  Alukal vertaakin yöllistä erektiota painoharjoitteluun. Jos erektioita ei olisi, voisi olla mahdollista, etteivät miehet pystyisi pitämään yllä seisokkejaan muutamaa minuuttia kauempaa ilman, että se alkaisi sattumaan. Alukal kuitenkin korostaa, että kyseessä on vain teoria, jota tiede ei vielä tue.

4. Hän hipaisi jotain unissaan ja kiihottui alitajuisesti. Vaikka mies heräisi erektion kanssa, se ei välttämättä tarkoita, että hän näki unta eroottisista asioista. Aivot ovat edelleen vastaanottavaisia fyysiselle stimulaatiolle unenkin aikana. Joten kumppanin vieressä nukkuminen voi hyvinkin johtaa erektioon.

5. Se voi johtua täydestä rakosta, mutta tuskin kuitenkaan yökastelun estämisestä. Yleinen harhaluulo on se, että yöllinen erektio estää miehiä kastelemasta sänkyään unissaan. Aamuerektio ja pissähätä ovat yleinen yhdistelmä. Teoriaa ei kuitenkaan tue juuri mikään. Keholla on muitakin tapoja estää sänkyyn pissaamista, joten tämä ei kenties ole se todennäköisin. Myös naiset kokevat yöllistä kiihottumista, mikä osaltaan viittaa siihen, että se ei ole yhteydessä rakon toimintaan.

Joidenkin teorioiden mukaan erektion syntyyn voi kuitenkin vaikuttaa selkärangan hermoja painava täysi rakko.

– Se voi selittää, miksi erektio häviää, kun rakko tyhjennetään, pohti Newcastlen yliopiston tutkija Sergio Diez Alvarez  Metro-sivustolla vuonna 2016.

Artikkeli on uusinta viime vuodelta.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit.

Lähteet: Cosmopolitan, Metro

Lue myös:

    Uusimmat