Lääkäri ja seksologi: On puolison kiusaamista, jos ei anna seksiä vain koska ei huvita

Onnellisen parisuhteen yksi salaisuuksista on niinkin yllättävä asia kuin seksi. Pelkkä lauantai-ilta saunan jälkeen ei riitä. Seksiä pitäisi harrastaa mahdollisimman paljon. Seksi on osoitus välittämisestä ja läheisyydestä.

Tuoreen perhebarometrin mukaan parisuhteen onnellisuudella ja tyydyttäväksi koetulla seksuaalielämällä on vahva yhteys.

"Se on ihan sama, jos paistaisit korvapuusteja ja laittaisit ne lukolliseen, reiälliseen kaappiin. Tuoksu tulisi, mutta et pääse koskemaan."

Monesti aiemminkin suoraan seksistä ja parisuhteesta puhunut lääketieteen ja kirurgian tohtori, gynekologi, neuvolalääkäri Anneli Kivijärvi sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että seksi on myös terveellistä.

– Tyydytyksen saaminen ja toisen haluaminen ei ole mikään yksiselitteinen asia. Se on hyvin kokonaisvaltainen juttu terveyden ja onnellisuuden kannalta.

Kieltäytyminen on kiusaamista

Tuore tutkimus kertoo, että Seksielämän tyydyttävyyteen vaikuttavat muun muassa rakastava ja seksuaalisesti yhteensopiva kumppani ja säännölliset yhdynnät. Kivijärvi on sanoo, että seksiä pitää antaa aina, kun kumppani sitä haluaa.

Kivijärvi pitää seksistä kieltäytymistä pelkästään sillä verukkeella, ettei huvita, jopa kiusaamisena. Sukupuolesta riippumatta.

– Se on ihan sama, jos paistaisit korvapuusteja ja laittaisit ne lukolliseen, reiälliseen kaappiin. Tuoksu tulisi, mutta et pääse koskemaan.

Lääkäri arvelee, ettei suomalaisilla pariskunnilla ole liikaa epärealistisia odotuksia seksin sisällön suhteen. Seksi on esillä erilaisissa medioissa hyvinkin voimakkaasti ja värittyneesti, mutta arjessa ollaan selvillä haasteista.

– Odotukset ovat jatkuvasti hyvinkin samanlaisia. Että löytäisi ihmisen, joka rakastaa, arvostaa ja haluaa juuri minua. Yhteenkuuluvuuden tunteelle ja arjen jakamiselle on odotuksia.

Nuoremmissa parisuhteissa saattaa Kivijärven mukaan olla vielä jäljellä rakastumisen tunnetta, kun lapsia tulee, seksi ja mahdollisuudet siihen muuttuvat.

– Pari, kolme teini-ikäistä talossa on suurempi haaste seksin harrastamiselle, kun ne yksi- ja kaksivuotiaat.

– Silloin on pakko vähän myöntyä siihen, että parempi semmoinen kahden minuutin juttu, kun ei mitään juttua.

Vallan väline

Kivijärvi sanoo, että seksi ei toki ole aina oikotie onneen. On paljonkin pariskuntia, joiden seksielämä on hyvin hiljaista, mutta onni kukoistaa. Hellyyttä ja läheisyyttä voi osoittaa muutenkin. On myöskin ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti vamman tai muun syyn vuoksi kykene harrastamaan seksiä.

– Jos toinen haluaa ja toinen ei halua antaa, silloin ollaan kyllä parisuhteessa aika suurissa ongelmissa.

Seksiä käytetään myös vallan välineenä ja lyömäaseena.

– Ja kaupankäyntiähän se on. Moni on saanut hienon turkin ja auton seksillä. Se on hyvä kaupankäyntiväline. Siksi tuntuukin hirveän hassulta, että joku ei ollenkaan halua harrastaa seksiä oman kumppanin kanssa avioliitossa. Pienellä teolla se koko elämä sujuisi paljon paremmin.

Kivijärvi muistuttaa, että kannattaisi miettiä kaksi kertaa, onko se nyt niin kauheaa, kun suomalainen seksi kestää keskimäärin viisi-kuusi minuuttia.

– Kaupan kassajonossakin saattaa joutua joskus seisomaan viisitoista minuuttia.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja