Mainos

L´Oreal teki tarjouksen Body Shopista

L´Orealin mukaan 43 prosenttia Body Shopin omistajista on hyväksynyt yli 900 miljoonan euron tarjouksen.

Ranskalainen kosmetiikkajätti L'Oreal on tehnyt tarjouksen brittiläisen kosmetiikkaketjun Body Shopin ostamisesta. L'Orealin mukaan eettisyyttään korostava Body Shop jatkaa itsenäisenä ketjuna ja sen perustaja Anita Roddick jää nykyiseen tehtäväänsä yhtiön konsultiksi.

L'Oreal on maailman suurin kosmetiikkayhtiö. Se tarjoaa Body Shopista 940 miljoonaa euroa. Hinta on vajaan kolmanneksen korkeampi kuin Body Shopin osakkeen keskikurssi viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana.

Ranskalaisyhtiön mukaan 43 prosenttia Body Shopin omistajista on hyväksynyt tarjouksen. Heidän joukossaan on 18 prosenttia Body Shopista omistava Roddick.

Anita Roddick perusti ensimmäisen myymälänsä Englannin etelärannikolle Brightoniin vuonna 1976. Kosmetiikan ja kylpytuotteiden valmistuksessa käytettiin kehitysmaissa tuotettuja luonnon raaka-aineita, kuten aloe veraa, jojoba-öljyä ja kaakaovoita. Ylellisten pakkausten sijaan tuotteet käärittiin kierrätysmateriaaleista valmistettuihin pakkauksiin, jos niitä ylipäätään käytettiin.

Nopea kansainvälistyminen

Body Shop kansainvälistyi vauhdilla 1980- ja 1990-luvulla, jolloin se avasi parhaimmillaan kaksi uutta myymälää kuukaudessa. Se ei kuitenkaan selvinnyt kasvukivuitta, ja tuloksentekokyky heikkeni. Osaltaan alamäkeen vaikutti se, että muut alkoivat kopioida Body Shopin ideaa. Pörssiin yhtiö vietiin 1984.

Neljän viime vuoden aikana Body Shopia on pistetty uuteen iskuun toimitusjohtaja Peter Saundersin johdolla.

Nyt Body Shopilla on 2200 myymälää puolessa sadassa maassa. Sen viime vuoden liikevaihto oli noin 710 miljonaa puntaa eli noin 1 miljardia euroa.

Erilaiset taustat

Markkinoilla L'Orealin ja Body Shopin liittoa ei hämmästelty, vaikka kaksikon voisi kuvitella olevan täysin eri maailmoista. Roddick on voimakkaasti vastustanut esimerkiksi eläinkokeiden käyttöä kosmetiikan kehittelyssä. Kaupan julkistuksen yhteydessä myös L'Orealin muistutettiin siirtyneen samaan leiriin 80-luvun lopussa.

Analyytikkojen mukaan myös Body Shop on höllentänyt tiukkaa linjaansa viime vuosina, kun se on hakenut uusia kuluttajia tuotteilleen.

Roddick itse perusteli kauppaa muiden muassa työntekijöiden etujen turvaamisella.

L'Orealin tuotemerkkejä ovat myös muiden muassa Garnier, Redken ja Lancome.

Suomen ensimmäinen Body Shop avattiin 1981 Tampereella. Nyt liikkeitä on 31. Niistä 18 on maahantuoja Bodim Portin omistuksessa. Loppuja hoitaa itsenäinen kauppiasyrittäjä. Ketjulla on Suomessa noin 120 työntekijää.

Bodim Portin tilikausi päättyy vasta tämän kuun lopussa. Edellisellä tilikaudella sen liikevaihto oli vajaat 8 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.