Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Kuntavaaleissa on mahdollista äänestää ulkona tai jopa autosta käsin: "Karanteenissa oleville täytyy järjestää mahdollisuus äänestää kotona"

Voiko karanteenissa oleva äänestää kotona kuntavaaleissa? Entä, voiko ennakkoäänestystä pidentää? Oikeusministeri vastaa 2:47
Miten kuntavaalit sitten voidaan järjestää turvallisesti? Entä, voiko karanteenissa oleva äänestää kotona? Katso oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vastaukset videolta!

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi jo aikaisemmin MTV Uutisille, että oikeusministeriö valmistelee yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa ohjeita kunnille kuntavaalien terveysturvallisesta järjestämisestä. Ohjeet on tällä viikolla lähetetty kuntien vaalivirkailijoille.  

Nämä ohjeet täydentävät oikeusministeriön muita vaaliohjeita. Kirjeessä korostetaan kuitenkin, että jos paikalliset terveysviranomaiset antavat tiukempia ohjeita, niitä noudatetaan tämän ohjeen asemesta. 

Kuntavaaleja ei olla siis tämän hetken tiedon mukaan siirtämässä, vaan vaalit pidetään suunnitellusti sunnuntaina 18. huhtikuuta. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 7. huhtikuuta. 

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä, onko vaalien järjestäminen turvallista tai järkevää tämänhetkisessä epidemiatilanteessa. Kansliapäällikkö Pekka Timonen on kertonut, että oikeusministeriön virkamiehet esittivät kuntavaalien siirtoa koronan takia.

Timosen mukaan esitys perustui kokonaisarviointiin, johon vaikuttivat erityisesti terveysturvallisuusriskit. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja puoluesihteerit tyrmäsivät ehdotuksen yksimielisesti.

Ohjeet terveysturvallisesta äänestyksestä

Jotta äänestäminen tapahtuu terveysturvallisesti, ministeriö ja THL ohjeistavat vaalitoimitsijoita käyttämään hengityssuojainta ja visiiriä.

Kahden metrin turvaväleistä on myös huolehdittava ja käsien desinfioinnista. Äänestäjät jonottavat äänestyspaikan ulkopuolella turvaväleistä huolehtien, jos se on mahdollista. 

Äänestäjän täytyy riisua maskinsa, jos vaalivirkailija ei muuten voi varmistaa äänestäjän henkilöllisyyttä. 

Jos äänestäjällä ei ole maskia, hänelle voi tarjota maskia tai visiiriä käytettäväksi. Jos äänestäjä kieltäytyy maskin käyttämisestä, se ei kuitenkaan ole este äänestyksen toteuttamiselle.

Ulkona äänestäminen mahdollista

Ennakkoäänestys voidaan myös järjestää ulkona, mutta tällä tavalla vaalisalaisuudesta tulee myös huolehtia tarkasti.  

Ennakkoäänestys voidaan toteuttaa vaalitoimitsijoiden harkinnan mukaan ulkona vaalilain säännöksiä noudattaen (56-61 §) joko kokonaan tai yksittäisten äänestysten osalta ennakkoäänestyspaikan välittömässä läheisyydessä. Äänioikeutettu voi jopa äänestää autosta käsin, jos pysäköintipaikka löytyy äänestyspaikan välittömässä läheisyydessä.

Kotiäänestyksen mahdollisuus korostuu koronapandemian takia

Koronapandemian takia myös kotiäänestyksen tarve kasvaa. Oikeusministeriön ja THL:n mukaan on erityisen tärkeää, että virkailijat huolehtivat turvavarusteistaan ja pukevat uudet varusteet päälle jokaista kotikäyntiä varten. Varusteet puetaan päälle jo asunnon ulkopuolella.

– On aivan selvää, että jos henkilö ei pääse äänestyspaikalle syystä tai toisesta, oikeus kotiäänestykseen on olemassa voimassa olevan lainsäädännön nojalla. Heille, jotka ovat karanteenissa, täytyy myös järjestää mahdollisuus äänestää kotona, totesi oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonjo aikaisemmin MTV Uutisten haastattelussa. 

Vaalivirkailija ottaa vain välttämättömimmät äänestystarvikkeet mukaan ja ne desinfioidaan joka käytön jälkeen.

Käynnin jälkeen laita käytetyt kertakäyttöiset suojavarusteet tiiviiseen jätepussiin ja vie pussi suljettuna sekajäteastiaan. Jos silmiensuojain ei ole kertakäyttöinen, desinfioi se erillisen ohjeen mukaan tai laita se omaan pussiinsa ja toimita pestäväksi.

Oikeusministeriön ja THL:n ohjeet koostuvat viidestä eri kokonaisuudesta. Ohje ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijalle, Ohje keskusvaalilautakunnalle toimistotyön ja ääntenlaskennan järjestämisestä, Ohje vaalitoimikunnalle, Ohje kotiäänestyksen vaalitoimitsijalle sekä Ohje vaalilautakunnalle.

Näiden ohjeiden lisäksi oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos lähettävät myöhemmin keväällä kunnille ohjejulisteita. Äänestäjille lähetetään äänioikeusilmoituksen liitteenä ohjeita terveysturvallisesta äänestämisestä ja ohjeita lisätään myös vaalit.fi-sivustolle.

Lue myös:

    Uusimmat