Kyrö: "Olemme yhä veritankkauksen kärkimaa"

Hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö jatkaa paljastuksiaan. Kyrö on myöntänyt, että Epo oli hänelle tuttu aine hiihdossa, nyt hän paljastaa, että suomalaiset ovat yhä veritankkauksen kärkimaita. Kyrön Suomessa on yhä alan ammattilaisia ja veritankkaus onkin noussut epon ohi käytetyimmäksi dopingkeinoksi.

Kari-Pekka Kyrö myöntää MTV3:n haastattelussa, että hän oli hyvin tietoinen epon käytöstä huippuhiihtäjien kohdalla jo ennen päävalmentajakautensa alkua ja käsitys varmistui pestin aikana.

Kyrön mukaan suomalaiset ovat aina olleet dopingin eturintamassa.

- Suomalaiset olivat aikoinaan veritankkauksen edelläkävijöitä ja steroidien käytössä ihan DDR:n luokkaa, mutta epo-kulttuurin suhteen suomalaiset tulivat hiukan jälkijunassa, ehkä kolmen ensimmäisen joukossa. Epon käytön suurmaita olivat Suomen lisäksi Norja, Saksa, Venäjä ja Italia.

Venäläishiihtäjiä on kärynnytkin epon käytöstä, norjalaisia ei. Kyrön mukaan epo ei enää olekaan käytetyin verimanipulaation aine, vaan nyt käyttöön on otettu 1970- ja 80-luvuilta tuttu veritankkaus. Suomi on siinä Kyrön mukaan yhä maailman mahtimaita.

- Saksalainen dopingekspertti muistutti suomalaisia siitä, että veritankkauksen suhteen suomalainen kestävyysurheilu on 1970-luvun perusteella lähes pioneerin asemassa.

- Suomesta löytyy ihmisiä, jotka hallitsevat omalla verellä tankkaamisen.

Kyrön väitteet voisivat selittää hyvin ne veritankkausvälineet, joita on löytynyt hiihtokisojen yhteydessä hylättyinä mitä erilaisemmissa paikoissa. Kyrön mukaan veritankkaus on helppo toteuttaa jopa yksin.

- Kun omaa verta otetaan talteen harjoituskaudella, siinä tarvitaan kohtalaisen ammattitaitoista henkilökuntaa ja laitteistoa, mm. sen säilyttämiseksi. Olen kuullut maailmalla kertomuksia, joiden mukaan urheilijat ovat tehneet sitä itsekin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat