Kynän tökkäys voi jättää iholle jäljen vuosiksi – tässä syy

Kynän tökkäyksestä jäänyt jälki koristaa monen ihoa vuosikausia, todistavat esimerkiksi nämä kuvat. Reader’s Digest -sivuston haastattelemat asiantuntijat paljastivat, miksi ”traumaattinen tatuointi” istuu ihossa niin sitkeästi.

Tatuoinnin tapaan ihossa pesusta huolimatta pysyvä kynän jälki on peräisin verinahkaan päätyneestä väriaineesta. Orvaskeden alla sijaitseva verinahka eli dermis on ihon kerroksista toinen ja paksuin.

”Traumaattinen tatuointi” -termi juontaa juurensa ihotautilääkäri Ayelet Mizrachi-Jonischin mukaan siitä, että vieras materiaali on päätynyt verinahkaan voimalla, minkä lisäksi lyijykynän lyijy muistuttaa tyypillisen tatuoinnin väriä.

Kynän tökkäyksestä aiheutuva ”tatuointi” pysyy ihossa vuosia, koska ihmisen solut eivät kykene hajottamaan lyijykynän ytimen grafiittia, kertoo ihotautilääkäri Peter E. O´Neil.

Tökkäys harvoin vaarallinen

Onneksi kynän tökkäyksestä aiheutunut ”traumaattinen tatuointi” on harvoin vaarallinen.

Suurin uhka on mahdollinen infektio. Tästä syystä kynän tökkäyksen jälkeen pistokohta on syytä pestä vedellä saippualla. Näin on mahdollista välttää sekä tulehdus että tahdonvastainen tatuointi.

Jos tökkäysjälki näkyy silti ihossa, eikä se poistu vuosien kulumisesta huolimatta, on jälki mahdollista poistaa esimerkiksi laser-hoidolla.

Lue myös:

    Uusimmat