Kymmeniä tunnistamattomia sankarivainajia siunataan Lappeenrannassa

Kaatuneitten muistopäivää on vietetty 1940-luvulta lähtien.

Venäjältä löytyneiden 48 tunnistamattoman suomalaisen sotilaan valtakunnalliset sankarihautajaiset järjestetään tänään Lappeenrannassa.

Kaatuneitten muistopäivän aikana järjestetään vainajien siunaamisen ja hautaan laskun lisäksi muistojumalanpalveluksia sekä seppeleiden lasku Lappeenrannan sankarihautausmaalla.

Kentälle jääneitä sankarivainajia on vuoden 1992 jälkeen löydetty noin 1 600. Heistä runsaat 400 on tunnistettu ja haudattu kotiseuduille.

Tunnistamattomiksi jääneitä, löydettyjä sankarivainajia on haudattu Lappeenrantaan tähän mennessä 850. Edellisen kerran Venäjältä löydettyjen suomalaisten sotilaiden sankarihautajaiset järjestettiin Lappeenrannassa syksyllä 2021.

Kaatuneitten muistopäivää vietetään suomalaisia koskettaneissa sodissa tai taisteluluontoisissa tehtävissä kaatuneiden, teloitettujen ja vankileireillä kuolleiden muistoksi.

Muistopäivä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1940. Alun perin päivän nimi oli yksimielisyyden ja sankarivainajien muistopäivä, mutta nykyinen nimi otettiin käyttöön vuonna 1947.

Päivä on vakiintunut liputuspäivä.

101-vuotias sotaveteraani Eero huolissaan veteraanien perinnöstä – tieto tärkeä välittää nykylapsille 2:15
101-vuotias sotaveteraani Eero huolissaan veteraanien perinnöstä – tieto tärkeä välittää nykylapsille.

Lue myös:

    Uusimmat