Venäjä rikkoi valtiosopimusta ja poisti suomalaisen sotamuistomerkin – tältä näytti Koiviston sankarihauta

7:05
Katso, miltä Koiviston sankarihauta näytti ennen kuin Venäjä poisti sen syksyllä.

Talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden muistomerkki on hävitetty Karjalan kannaksen Koivistolla eli nykyisessä Primorskissa.

Viime viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Pietarissa ja kiitteli samalla venäläisen tuomioistuimen päätöstä viime syksyltä. Päätösten mukaan Leningradin piiritys oli kansanmurha ja muun muassa Suomen armeija on syyllistynyt siihen.

Putinin lausunnon jälkeen sosiaalisessa mediassa alettiin puhua siitä, että minkä takia ”suomalaisten natsisotilaiden” hautamuistomerkki on yhä pystyssä. Keskustelun jälkeen muistomerkki poistettiin.

– Näin kuvia, jossa kaikki nuo muistomerkin osat oli sieltä poistettu ja kuoppia oli maassa, mistä ne oli nostettu ylös. No se on täysin puhdistettu, sanoo Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Sotavainajien muiston vaalimisen yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen.

Sotavainajien muiston vaalimisen yhdistys hoitaa Suomessa venäläisten pystyttämiä, sodanaikaisia muistomerkkejä.

Suomen ja Venäjän välillä on olemassa valtiosopimus, joka velvoittaa osapuolia vaalimaan ja hoitamaan toistensa alueella olevia toisen maailmansodan hautoja. Koiviston sankarihauta on yksi noin viidestäkymmenestä luovutetun Karjalan alueella olevasta suomalaisesta sankarihautausmaasta.

Kaatuneiden sotilaiden etsintä jatkuu edelleen

Venäjän puolelta löytyy kaatuneita suomalaissotilaita edelleen ja yksi yhdistyksen tehtävä on tuoda heidän jäänteensä Suomeen. Toiminta on ollut tauolla pandemian ja Ukrainan sodan vuoksi, mutta yksittäisten ihmisten kanssa yhteydenpito sähköpostitse on jatkunut.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Yhdistys sai vuonna 2021 erikoisluvan käydä kotiutettavat, jotka venäläisetsijät olivat löytäneet. Viime vuonna kotiutettiin yli 30 sotilaan jäänteet.

– Nyt toimme 38 sotilaan jäänteet tänne Suomeen ja heidän tunnistamisprosessinsa ovat alkaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Katso yllä olevalta videolta, miltä Koiviston sankarihauta näytti ennen sen poistamista sekä Suomisen koko haastattelu! 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja