Kylmä kurkkukeitto ja maissileipä 9.7.2001

Toim. Marita Suontausta

Kylmä kurkkukeitto

1 l maustamatonta jogurttia
3-4 valkosipulin kynttä
1-2 kesäsipulia varsineen
1 kasvihuonekurkku TAI 2-3 avomaankurkkua
2-3 tl tuoretta inkivääriä raastettuna TAI 1 tl kuivattua, jauhettua inkivääriä
0,5 tl suolaa
mustapippurirouhetta
n.2 rkl sitruunamehua
muutama mintunlehti
6 - 8 basilikanlehteä

1. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi kulhoon. Älä kaada kurkkumehua pois. Avomaankurkku täytyy kuoria, jottei keitosta tulisi liian kitkerää. Silppua sipuli ja varret.
2. Sekoita jogurtti kurkkuraasteen ja sipulisilpun joukkoon. Mausta inkiväärillä, valkosipulimurskalla, sitruunamehulla, pippurilla ja suolalla. Silppua basilikan ja mintun lehdet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunamehua. Viilennä. Tarjoa lisänä maissileipää.

Maissileipä

3 dl maissiryynejä (polenta)
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
4 dl maitoa
2 kananmunaa
0,5 dl öljyä

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Maissiryynien sijasta voit käyttää mannasuurimoita.
3. Vatkaa toisessa kulhossa maito, munat ja öljy kevyesti sekaisin ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun noin 20 x30 cm:n vuokaan. Noin 25 halkaisijaltaan oleva pyöreäkin vuoka käy. Paista uunissa 30-40 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea eikä tikulla koitettaessa tikkuun jää taikinaa. Anna jäähtyä hetki, ennen kuin paloittelet. Juuri uunista otettu leipä murenee helposti.
5. Jos leipää jää, saat sitä herkulliset leivät iltateelle tai alkuruoan seuraavalle päivälle. Paista halkaistut leipäpalaset valkosipulilla maustetussa öljyssä nopeasti. Nosta päälle viipale mozzarellaa tai kotijuustoa, tomaattia ja basilikaa. Tarjoa heti.

Lue myös:

    Uusimmat