Kyllä vai ei – Kataloniassa tunteikas päivä

Kysymys itsenäisyydestä jakaa katalaaneja 1:35

Peruskoulu Carlitin ovista El Fort Piusin kaupunginosassa Barcelonassa on tänään kulkenut tavanomaista vanhempaa väkeä.

He ovat ruksaamassa kaksikieliseen äänestyslappuun kantansa siitä pitäisikö Katalonian olla valtio ja täysin itsenäinen sellainen.

"Vaalihuoneiden" ovat avautuivat aamuyhdeksältä. Innokkaimmat olivat odottamassa h-hetkeä ovien takana.

Katalonian omien poliisivoimien Mossos d'Escuadran edustajat vahtivat lähistöllä, ettei kukaan yritä minkäänlaista provokaatiota.

Carlitin edustalla oli ainakin iltapäivään asti jopa jonoa. Ulkona kärsivällisesti vuoroaan odotteli niin syystakkeihinsa ja kaulaliinoihinsa pukeutuneita keski-ikäisiä ihmisiä kuin opiskelijoita ja trendinuoria. Joillakin on Katalonian lippu harteilla tai vyötäisillä. On myös kaupungin ylpeyden jalkapallojoukkue FC Barcelonan vieraspelipaitaa, joka tuskin sattumalta tuo mieleen Katalonian Senyera-lipun.

Äänestyspaikkoja on yli 1 300, äänioikeutettuja noin 5,6 miljoonaa.

Puheensorina kaikui matalassa salissa, mutta kukaan ei äitynyt kailottamaan mielipidettään julki.

Sisälläkin jonotetaan, mutta vaaliuurnalle, jonka kylki on läpinäkyvää muovia. Innokas koira hyörii jaloissa. Äänestämään tulleen henkilötietoja käydään läpi systemaattisesti, joskin rutiinin puuttuminen tekee asiasta verkkaista. Kukaan ei kuitenkaan näytä marssivan sen takia pois.

Koko prosessi on vapaaehtoisten varassa. Espanjan perustuslakituomioistuin on kieltänyt kaikenlaisen, edes neuvoa-antavan äänestyksen tai kyselyn, järjestämisen. Katalonian aluehallinto on virallisesti, mutta vastentahtoisesti, pessyt kätensä koko asiasta. Niinpä ei ole olemassa mitään valmista äänioikeusrekisteriä. Ne syntyvät vaalitiloissa äänestyksen yhteydessä.

Paperisten äänestyslipukkeiden valmistamisessa on seisottu pitkiä aikoja kopiokoneiden äärellä.

Tarjolla ei ole vaalikahvia, mutta joku saattaa mennä lasilliselle.

Ainakin äänestäneelle tämä sateinen sunnuntai on poikkeuksellinen ja tunteikas tapahtuma.

 

Lue myös:

    Uusimmat