Kuvat: Tältä masennus oikeasti näyttää

Masennus on sairaus, jota on paikka paikoin vaikea kuvailla sanoin. Mutta miltä masennus sitten näyttää?

Lähestulkoon kaikki tarinat ja uutisoinnit, jotka käsittelevät masennusta, on usein kuvitettu surumielisen näköisillä naisilla tai miehillä, jotka tuijottavat tyhjyyteen, painavat päänsä käsiinsä. Katse on tyhjä, suupielet venyvät alas, kyyneleet voivat valua salakavalasti poskipäitä pitkin.

He vetäytyvät yksinäisyyteen, ovat lukittautuneet makuuhuoneeseen, makaavat sängyllä, tukka likkaisena ja kuluneet verkkarit yllä.

Mutta miltä masennus oikeasti näyttää?

 

Se voi näyttää tältä:

On nimittäin fakta, ettei masennus välttämättä näy päällepäin. Masennuksesta kärsivä ihminen voi olla silminnähden hyväntuulinen, nauravainen, aktiivinen ja tehokas. Hän voi hymyillä valokuvissa, nähdä ystäviään ja olla hyvinkin sosiaalinen.

Masennus ei välttämättä esiinny pelkästään syvänä suruna, voimattomuuden ja toivottomuuden tunteina. Se voi myös ilmetä fyysisesti, kuten esimerkiksi vatsakipuina, kiukkuna ja painonnousuina tai laskuina. Pahimpina hetkinä masennus aiheuttaa sen, ettei tunne mitään.

Muista, että...

1. Masennukselle ei ole yksiä kasvoja. Masennuksesta voi kärsiä kuka tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Masennus voi myös esiintyä ja oireilla eri tavoin.

2. Masennuksesta ei voi parantua kuin taikaiskusta. Se, että joku sanoo "kyllä se siitä" tai käskee ajattelemaan positiivisesti, voi vain pahentaa tilannetta.

3. Masentuneen ihmisen voi olla vaikea selittää, miltä hänestä tuntuu. Masentunut ihminen ei välttämättä edes itse tiedä olevansa masentunut. Miten voi selittää tunnetta, jota ei edes itse ymmärrä?

4. Masennuksesta puhuminen voi olla tabu myös itselle. Moni masentunut saattaa haluta itse peitellä masennustaan ja pelkää "paljastuvansa". Häpeä ja leimautumisen pelko voivat olla suunnattoman suuria.

Minulla oli musta koira – sen nimi oli Masennus.

Videolla kuvataan neljässä minuutissa, miltä masennus tuntuu.

Muista, että miljoonat ihmiset ympäri maailman kärsivät masennuksesta.

Millaista on elää Mustan koiran kanssa?

Tärkeintä on hakea apua – älä jää yksin masennuksen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat