Kuusi loistavaa syytä harrastaa seksiä – tiesitkö näistä terveyshyödyistä?

Millaista on hyvä suuseksi, ja voiko"69"koskaan toimia? 2:51
Millaista on hyvä suuseksi?

Hyvän seksin jälkeinen euforinen olo ei ole sattumaa. 

Seksi ja orgasmi tuntuvat uskomattomilta niin fyysisesti kuin henkisestikin, mutta ne myös tekevät uskomattomia asioita terveydelle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Tutkijat ja seksiterapeutit kehuvat seksin terveyshyötyjä jatkuvasti, ja kehuille todellakin on paikkansa. Huffington Post listasi tapoja, joilla intiimit petileikit vaikuttavat sinuun!

1. Seksistä pitkää ikää

Säännöllinen seksi voi pidentää elinikää. Vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan säännöllinen seksi lisää ainakin naisten elinajanodotetta.

Kliininen seksologi Sunny Rodgers kertoo, että aina orgasmin aikaan keho vapauttaa DHEA-hormonia, jonka tiedetään muun muassa parantavan immuunijärjestelmää ja kognitiota.

Se auttaa myös pitämään ihon terveenä ja nuoremman näköisenä. Tästäkö termi 'jälkihehku' on saanut nimensä?

2. Seksi voi parantaa mielenterveyttä

Ei ole sattumaa, että huolet kaikkoavat seksin aikana. Rodgersin mukaan seksi voi vähentää kipua ja ahdistusta sekä lisätä rentoutumista ja hyvän olon tunnetta.

Kiitos tästä kuuluu kemikaaleille, joita aivoissa petipuuhien aikana vapautuu.

– Endorfiinit ovat onnen tunteisiin yhdistettyjä hermoston välittäjäaineita, jotka voivat parantaa mielialaa ja taistella masennusta vastaan.

Viime vuonna Journal of Management -julkaisussa esitelty tutkimus selvitti, että seksin jälkeen vapautuvilla endorfiineilla on useita hyötyjä jokapäiväiseen elämään. Tutkittavat raportoivat esimerkiksi positiivisempaa suhtautumista töihin harrastettuaan seksiä.

3. Seksi voi lisätä läheisyyttä kumppanin kanssa

Kosketus vie sinut lähemmäksi kumppaniasi niin fyysisesti kuin hormonaalisestikin, selittää seksiterapeutti Laurie Watson.

– Vakisuhteessa seksi vapauttaa oksitosiinia, läheisyyshormonia, jolloin tunnet olevasi enemmän yhteydessä kumppaniisi.

Vuoden 2017 tutkimuksen mukaan seksin jälkeiset välittömät vaikutukset läheisyyteen kestävät noin 48 tuntia.

Seksi on hyvä lääkeVilkkaasta seksielämästä on hyötyä fyysiselle terveydelle useilla eri tavoilla.

– Boston University School of Public Healthin tutkimuksen mukaan ejakulaatio madaltaa eturauhassyövän riskiä, mikä tekee seksistä terveellisen valinnan miehille, Rodgers huomauttaa.

Lisäksi Rodgers muistuttaa, että orgasmit tuottavat oksitosiinia, joka toimii luonnollisena kivunlievittäjänä ja voi auttaa vähentämään päänsärkyjä ja lihaskipuja.

4. Seksi polttaa kaloreita

Se, kuinka rankaksi liikunnaksi seksi on luettavissa, jakaa mielipiteitä, mutta onhan seksi liikunnan kannalta parempi ratkaisu kuin mennä sohvalle löhöämään tai suoraan sänkyyn nukkumaan.

– Pariskunnalta palaa 100 kaloria jokaisella kerralla, kun he harrastavat seksiä. Jos he harrastavat seksiä keskimäärin kolme kertaa viikossa, he voivat polttaa yli 15 000 kaloria vuodessa käymättä kuntosalilla, Rodgers laskeskelee.

5. Seksi lievittää stressiä

Orgasmit voivat vapauttaa jännitystä koko kehossa, Watson sanoo.

– Minulla oli naispuolinen potilas, joka oli harrastanut kolme kertaa viikossa seksiä 12 vuoden ajan saamatta kertaakaan orgasmia, Watson paljastaa.

Kun nainen lopulta sai orgasmin tehtyään sen eteen töitä, hän myönsi Watsonin olleen oikeassa: orgasmi todellakin lievittää stressiä.

PLOS One -julkaisussa esitelleen tutkimuksen mukaan päivittäinen seksi kahden viikon ajan voi johtaa solukasvuun hippokampuksessa eli mielialoihin vaikuttavassa osassa aivoja.

On myös todisteita siitä, että jos tuntee olonsa läheiseksi kumppaninsa kanssa niin henkisesti kuin fyysisestikin, stressi voi vähentyä stressihormoni kortisolin määrän alentuessa.

6. Seksi tekee hyvää intiimialueille

Seksi johtaa parempaan seksiin, sanoo Rodgers. Asiantuntijan mukaan seksi vahvistaa genitaalialueiden lihaksistoa, mikä johtaa ajan myötä parempaan seksiin ja vahvempiin orgasmeihin.

Seksin kipua lievittävä vaikutus ulottuu myös kuukautisia edeltäviin oireisiin, kuten kramppeihin.

Jos orgasmin saaminen tuntuu vaikealta yhdynnässä, testaa seksiasento, joka parantaa tutkitusti naisen mahdollisuuksia päästä hekuman huipulle.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2018.

Lue myös:

    Uusimmat