Jälleen yksi hyvä syy harrastaa seksiä – tutkimus lupailee lisää elinvuosia ainakin naisille: "Saattaa päteä miehiinkin"

Säännöllisesti seksiä harrastavat naiset elävät pidempään, toteaa tuore tutkimus.

Aktiivisella seksielämällä on monia hyvä puolia. Erään tutkimuksen mukaan seksi parantaa seuraavan päivän suoritusta töissä, mutta hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan säännöllinen seksi lisää myös naisen eliniänodotetta. 

Tutkijat ovat löytäneet ensimmäisiä biologisia todisteita siitä, että aktiivinen puuhastelu sänkyleikkien merkeissä lisää elinikää DNA:ta suojelemalla. Parisuhteessa koetulla tyytyväisyydellä ei näiden tulosten mukaan ollut juurikaan vaikutusta ikääntymiseen.

129 iältään 20–50-vuotiasta naista vastasi tutkijoiden kysymyksiin rakkauselämästään. Tämän jälkeen naisilta otettiin verikokeet, joiden avulla määriteltiin pidemmän aikavälin terveysnäkymät.

Tutkimus keskittyi kromosomien päitä suojaaviin telomeereihin, joita pidetään pikkuruisina sisäisinä kelloina, jokta lyhenevät iän myötä, kunnes muuttuvat niin pieniksi, että solut kuolevat.

Asiantuntijat huomasivat, että säännöllisesti seksiä harrastavilla naisilla oli merkittävästi pidemmät telomeerit, mikä tarkoittaa, että eliniänodote on heillä kaiken kaikkiaan pidempi.

– Tämä on tärkeä löytö, toteavat Kalifornian yliopiston tutkijat. 

– Se tarjoaa uusia todisteita siitä, että intiimillä kanssakäymisellä pitkässä parisuhteessa on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Parisuhdetyytyväisyydellä ei merkitystä

Jo eräs aiempi tutkimus on todistanut, että onnellinen parisuhde parantaa hyvinvointia, mutta tässä uudemmassa Psychoneuroendocrinology -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat ensi kertaa biologisia todisteita terveysvaikutuksista.

Pitkään seurustelleet naiset pitivät viikon ajan päiväkrjaa, johon he merkitsivät muun muassa, olivatko harrastaneet seksiä kumppaninsa kanssa. Tutkijat keräsivät tietoa myös heidän tyytyväisyydestään parisuhteeseen.

Lyhyemmät telomeerit on yhdistetty ikääntymiseen ja tauteihin, sekä myös kuolemaan.

Tutkimuksessa huomattiin, että naisilla, jotka harrastivat seksiä tutkimusviikon aikana, telomeerit olivat jopa 30 prosenttia pidemmät. Parisuhteessa koetulla tyytyväisyydellä ei ollut vaikutusta.

– Telomeerien pituus on yhdistetty pitkäikäisyyteen, ja jos tulokset pätevät tulevissakin tutkimuksissa, voi olla, että säännöllinen seksuaalinen läheisyys voi johtaa pidempään elämään, toteaa tutkija Aric Prather.

Miksi seksillä sitten on näin suuri vaikutus? Vaikka se on vielä epäselvää, yksi mahdollisuus on sen stressiä vähentävä vaikutus. Lisäksi seksi kasvattaa vastustuskykyä ja vapauttaa parempaan terveyteen liitettyä oksitosiinia.

Kuinka paljon seksin määrällä sitten on väliä? Pratherin mukaan on mahdollista, että mitä enemmän seksiä harrastaa, sitä voimakkaampi on myös sen vaikutus. Seksin määrän vaikutusta aiotaan kuitenkin tutkia vielä lisää.

Tutkijat eivät tutkineet tällä kertaa miehiä, mutta uskovat aktiivisen seksielämän lisäävän myös miesten elinvuosia.

 – Emme tiedä, onko sama tulos nähtävissä miehillä. Se saattaa päteä miehiinkin – ei ole mitään selkeää syytä sille, miksi se ei pätisi, Prather pohtii.

Lähteet: The Sun, NY Post

***

Lue myös:

    Uusimmat