Mainos

Kuusi juomaa, joihin laihdutus saattaa kosahtaa

Laihduttajan kannattaa olla perillä paitsi ruokiensa, myös juomiensa energiapitoisuudesta. Kurkusta kulautettavia kaloreita karsimalla voi nipistää päivän energiasaldosta merkittävästi. Kunto Plus -lehden ravitsemusasiantuntija listasi kuusi yllättävää nestemäistä kaloriansaa.

1. Limut ja mehut

Paitsi limsat, myös mehujuomat ovat todellisia kaloripommeja. Niissä on yleensä noin 10–12 prosenttia sokeria, ja puolessa litrassa limpparia voi olla energiaa noin 190 kcal, mehujuomissa vielä enemmänkin.

2. Maito

Maidosta saa runsaasti proteiinia ja kalsiumia, mutta laihduttajan kannattaa olla tarkkana, mitä maitoa lasiin kaataa. Kevytmaidossa on nimittäin yhtä paljon energiaa kuin kolajuomassa, ja täysmaidossa luonnollisesti vieläkin enemmän.

3. Täys- ja tuoremehut

Täysmehuista ja tuorepuristetuista mehuista saa runsaasti vitamiineja, mutta hedelmien sokerien vuoksi myös runsaasti energiaa. Esimerkiksi appelsiinitäysmehussa on enemmän energiaa kuin kolajuomassa, joten laihduttajalle se ei ole paras valinta janojuomaksi. Hedelmät kannattaa mieluiten syödä sellaisenaan eikä juoda niitä mehuina, jolloin vitamiinien lisäksi saa myös hedelmien kuitua.

4. Punaviini

Alkoholi sisältää runsaasti energiaa jo itsessään, ja se on rasvan jälkeen energiapitoisin ravintoaine. Laihduttajia varoitellaan yleensä siiderin ja oluen kaltaisista energiapommeista, mutta myös punaviinissä voi makeusasteesta riippuen olla jopa 110 kcal energiaa annosta (1,2 dl) kohden. Kunto Plussan ravitsemusasiantuntija suosittelee laihduttajille enintään kolmea annosta viikossa.

5. Drinkit

Myös drinkeissä piilee yllättäviä kaloriansoja. Kitkerähkö Gin tonic sisältää noin 130 kilokaloria, ja mansikkainen daiquiri noin 200 kilokaloria. Konjakki lisää kahvittelukaloreita noin 92 kcal per annos.

6. Smoothiet

Itse tehdyssä smoothiessa on enemmän kuitua kuin mehussa, ja näin se myös täyttää vatsaa paremmin. Energiapitoisuus voi kuitenkin yllättää: puolessa litrassa hedelmäsmoothieta voi olla noin 300 kcal energiaa, ja valmissmoothiessa lukemat voivat olla vielä korkeampia esimerkiksi lisätyn sokerin vuoksi. Laihduttajille sopivat hyvin vihersmoothiet, tuhdimmalla itse tehdyllä smoothiella voi myös korvata aterian.

Juomissa voi "säästää" rutkasti kaloreita oikeilla valinnoilla. Runsasenergiaisen juoma vaihtaminen veteen, mustaan kahviin tai teehen voi parhaimmillaan keventää päivän energiasaldoa sadoilla kilokaloreilla.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Kunto Plus -lehden kanssa.

Muita Kunto Plus -lehden artikkeleita:

Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?

Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.

3:36

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja