Mainos

Kuuluisa ruotsalaisvakoilija kuoli – hämmensi Suomeakin vuonna 1987

Vuonna 1987 lokakuun 10. päivä espoolaiselta pysäköintialueelta löytyi  Opel Ascona, joka aiheutti kuhinaa sekä Suomen että Ruotsin poliisivoimissa. Kyse ei nimittäin ollut kenen tahansa koslasta, vaan ajopeliä oli käyttänyt Neuvostoliiton laskuun vakoillut ruotsalainen Stig Bergling vaimoineen.

Bergling oli muutamaa päivää aiemmin jättänyt palaamatta vankilomalta ja aloittanut karkumatkan kohti itää. Suojelupoliisin päällikkönä tuolloin toiminut Seppo Tiitinen muistaa, että tilanteesta informoitiin suomalaisia viiveellä.

– Auton löydyttyä Espoosta Ruotsin poliisi lähetti tänne tutkintajoukon, joka aloitti hämmästyttävästi lehdistötilaisuudella Espoon poliisilaitoksella. Tämä poikkesi suomalaisen poliisin asioiden tutkintametodeista, Tiitinen kertoo STT:lle.

Mikä Bergling oli miehiään? 

-Stig Bergling syntyi vuonna 1937 ja kasvoi Tukholmassa.

-Alkoi vuonna 1958 työskennellä poliisina.

-Tuli turvallisuuspoliisin (Säpo) palvelukseen vuonna 1969.

-Toimi myös YK:n tehtävissä muutaman kerran.

-1970-luvun puolivälissä Säpo alkoi epäillä, että sen joukossa on vakoilija.

-1979 Bergling tuomittiin vakoilusta elinkautiseen vankeuteen.

-1987 jäi palaamatta vankilomalta ja pakeni Neuvostoliittoon.

-Asui muun muassa Neuvostoliitossa, Unkarissa ja Libanonissa.

-1994 Bergling palasi Ruotsiin vapaaehtoisesti.

-1997 vapautui vankilasta.

-Viimeiset vuotensa asui uudella nimellä tukholmalaisessa vanhainkodissa.  

Lähde: STT–TT

Lehdistötilaisuus suuren ruotsalaisen poliisioperaation aloittamisesta Suomessa ei toisin yllättänyt suomalaiskollegoja.

– Mutta outoahan se oli, Tiitinen sanoo.

– Eihän tuollaisella metodilla mitään selviä tämmöisessä tapauksessa: ensimmäiseksi kerrotaan, että nyt olemme täällä ja ryhdymme tekemään sitä ja sitä, Tiitinen huomauttaa.

Suomenkin poliisi ryhtyi toimeen, mutta Ruotsista tulleen ilmoituksen viivästymisen takia Bergling oli jo ehtinyt livahtaa Suomesta eteenpäin. 

Säpo alkoi epäillä myyrää 

Stig Bergling oli vuonna 1969 tullut Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon palvelukseen. Seuraavan vuosikymmenen puolivälissä Säpossa alettiin epäillä, että sen omissa riveissä oli myyrä. Epäilykset kohdistuivat Berglingiin, joka otettiin kiinni Israelissa vuonna 1979. Samana vuonna hän sai elinkautisen vankeustuomion vakoilusta.

Vuosina 1976-1987 Säpon päällikkönä toimineen Sven-Åke Hjälmrothin mukaan Bergling aiheutti suurta vahinkoa Ruotsille kylmän sodan aikana.

– Berglingin toiminta sai aikaan muutoksia varsinkin Säpon sisäisessä turvallisuudessa, Hjälmroth kertoi uutistoimisto TT:lle.

Bergling vaimoineen jatkoi karkumatkaansa Suomen kautta Neuvostoliittoon. Pariskunta asui Moskovan lisäksi Budapestissa ja jonkin aikaa myös Libanonissa.

Ruotsiin Stig Bergling palasi omasta tahdostaan vuonna 1994. Hän vapautui vankeudesta kolme vuotta myöhemmin.

Dagens Nyheterin mukaan Parkinsonin tautia sairastanut Bergling kuoli viikonvaihteessa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.