Tuore tutkimus: Endometrioosi vaikuttaa hedelmällisyyteen jo ennen diagnoosia

Mistä kuukautiskivut johtuvat? Asiantuntija kertoo, mitä kehossa tapahtuu 3:28
Katso myös: Mistä kuukautiskivut johtuvat? Asiantuntija kertoo, mitä kehossa tapahtuu.

Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen.

Endometrioosi voi heikentää hedelmällisyyttä jo vuosia ennen lopullista diagnoosia, selviää Husin ja Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa huomattiin, että ennen leikkauksessa todennettua endometrioosia naiset synnyttivät suurin piirtein puolet vähemmän lapsia verrattuna naisiin, joilla ei todettu endometrioosia myöhemmin.

Endometrioosi on krooninen tulehdussairaus, jota sairastaa jopa joka kymmenes hedelmällisessä iässä olevista naisista. Taudissa kohdun limakalvoa kasvaa myös munasarjoissa, munanjohtimissa ja jopa suolistossa. Tyypillisiä endometrioosin oireita ovat kivuliaat kuukautiset ja yhdyntäkivut. Endometrioosidiagnoosin saamiseen menee usein noin seitsemän vuotta.

– Lääkäreiden, jotka vastaanotollaan näkevät kivuliaista kuukautisista ja kroonisesta lantiokivusta kärsiviä naisia, tulee pitää mielessään endometrioosin mahdollisuus. Heidän tulisi keskustella potilaiden kanssa sairauden vaikutuksista hedelmällisyyteen ja tarjota viipymättä asianmukaista hoitoa endometrioosiin, tutkimusta johtanut professori Oskari Heikinheimo toteaa Husin tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui noin 19 000 iältään 15–49-vuotiasta naista, joilla oli diagnosoitu endometrioosi. Heitä verrattiin noin 35 000 samanikäiseen naiseen, jolla ei ollut endometrioosidiagnoosia.

Lue myös:

    Uusimmat