Kuntavaalien ennakkoäänestysaikaa pidennetään koronan takia

4:22
Myös Kuntaliitto kannattaa kuntavaalien siirtämistä.

Ennakkoäänestysaikaa kuntavaaleissa pidennetään kahteen viikkoon, kertoo oikeusministeriö. Siten mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranevat, kerrotaan ministeriön tiedotteessa.

Ennakkoäänestys järjestetään aikavälillä 26.5.–8.6. Uusi kuntavaalipäivä on 13. kesäkuuta.

–  Tämä tarkoittaa, että myös eristyksessä olevilla olisi mahdollisuus äänestää joko äänestysajan alussa tai viimeistään vaalipäivänä, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiedotustilaisuudessa.

Oikeusministeriön mukaan vaalien siirtoon kesäkuulle johti nopeasti pahentunut koronatilanne, jonka vuoksi huhtikuun vaalien terveysturvallisuus voi vaarantua. Henrikssonin mukaan demokratian kannalta huonoin vaihtoehto olisi, että kuntavaaleja jouduttaisiin siirtämään vasta hetki ennen vaalien alkua.

–  Tämä on nyt se, mitä tämä epidemiatilanne vaatii, Henriksson totesi.

Kuntavaalien siirtämistä kesäkuulle puoltaa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvio siitä, että riskiryhmät on kesäkuussa jo ehditty rokottaa hyvin kattavasti.

Henrikssonin mukaan kuntavaaleihin suostumuksensa antaneet ehdokkaat ovat ehdolla myös kesäkuussa. Ehdokashakemukset jätetään 8. maaliskuuta, mutta niitä voi täydentää toukokuun 4. päivään mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja