Kunnat lisäävät vesihuollon yhteistyötä

Kunnat ovat nyt joka puolella selvittämässä alueellisen yhteistyön etuja.

Vesihuolto on monelle pienelle kunnalle rahanreikä, mutta isolle kunnalle tuottavaa liiketoimintaa. Kunnat ovat nyt joka puolella selvittämässä alueellisen yhteistyön etuja. Esimerkiksi Kuopion seudun kunnat ovat perustamassa osakeyhtiötä järjestämään ainakin osan vesihuollosta. Savossa myös energiayhtiöt ovat virittelemässä vesihuoltoyhteistyötä.

Kuopiolaisten käyttövesi pumpataan Hietasalon saaren vedenottamosta putkea pitkin Itkonniemen vesilaitokselle puhdistettavaksi. Raakaveden puute pakottaa joissakin tapauksissa kunnat yhteistyöhön vesihuoltonsa turvaamiseksi. Kuopion seudulla vaikuttavat enemmän muut syyt.

- Laatuvaatimukset kiristyvät sekä puhtaan veden puolella että jätevesipuolella ja tuottovaatimukset kasvaa, henkilöstö ikääntyy ja tällä tavalla resurssit vähenevät. Suuremmissa yksiköissä on helpompi hoitaa toimintaa, toimitusjohtaja Helena Partanen Kuopion vedestä kertoo.

Teknisesti vesihuollon yhdistämisessä huomioon on otettava esimerkiksi pienten kuntien pelko, että ne jäävät yhteistyössä isojen jalkoihin. Osakeyhtiömallin katsotaan olevan paras.

- Osakeyhtiö on joustava organisaatiomuoto ja ehkä oikeudenmukainen sitten kun useampi kunta on mukana, sanoo Partanen.

Asiakkaan hanasta tulevan veden hinta saattaa uuden osakeyhtiön myötä joissakin kunnissa nousta, toisissa laskea. Laki asettaa rajat vesihuollon tuotolle. Siitä huolimatta ala kiinnostaa myös energiayhtiöitä: mikkeliläinen Suur-Savon sähkö on perustanut osakeyhtiön vesihuoltoliiketoimintaa varten ja Savon Voima on tekemässä Pielaveden kunnan kanssa aiesopimusta kunnan vesihuollon ulkoistamisesta.

- Se on aika läheistä toimintaa tuolle kaukolämpöliiketoiminalle jota meillä on omistajakuntien kanssa täällä Pohjois-Savon alueella 16 kunnassa, sanoo Savon Voiman toimitusjohtaja Markku Rönkkö.

Kunnat haluavat säilyttää sananvaltansa vesihuollossa, vaikka yhteistyötä tehtäisiin yksityisenkin toimijan kanssa. Kuopion Veden keskusvalvomossa tarkkaillaan lähivuosina ehkä myös lähikuntien vedenottamojen toimintaa.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 27.01.2006)

Lue myös:

    Uusimmat