Kun Markku Alén jutteli juhlatuulella olleen Kimi Räikkösen kanssa – vai jutteliko?

Teknavin tv-ohjelman seitsemäs tuotantokausi päättyi muutama viikko sitten MTV3:lla. Kasikautta puuhataan jo kovaa vauhtia. Teknavi julkaisee nyt verkkosivuillaan normaalisti vain tablet- ja verkkolehden puolella nähtävän Marko Terva-ahon rustamaan Tv-ohjelman kulisseissa -tarinan. Alla oleva tarina paketoi Dr. Alénin ja Terva-ahon tämän kevään superautoseikkailut.

---

45 vuotta myöhemmin Tervalepän vieressä

Markku Alénin historiasta löytyi mielenkiintoinen yksityiskohta. Hän on omistanut 1970-luvulla maalausfirman. Oli siis otettava asiasta enemmän selkoa.
– Mistä sä sen tiedät, Markku kysyi ihmeissään.
– Kävin antikvariaatissa, ja löysin sattumalta vanhan Apu-lehden vuodelta 1976. Keskiaukeamalla sinä kerrot 38 vuoden takaisesta kesänvietostasi ja maalausfirmasi hoidosta, vastasin.
– Sinusta on tullut ihan seurapiiritoimittaja, Markku naureskeli.
– Perustin sen firman aikoinaan isälleni. Se menestyi kyllä hyvin.
Vanhemmistaan Markku onkin pitänyt aina hyvää huolta. Usein tavatessamme ehdotan puoliltapäivin yhteistä lounasta, mutta melko usein saan vastaukseksi:
– Menen mutsille syömään. Käyn aina kun mamma soittaa.
Näin taas tuli todettua, ettei ihmisen suuruutta mitata maineteoilla. Totuus löytyy elämänarvoista.

Minun ja Markun seitsemännen tuotantokauden seikkailut Teknavissa päättyivät Sveitsiin. Markun ehdotuksesta päätimme matkata Pohjois-Italiasta rajan yli St. Moritziin, ja seuraamaan kaupungin kuuluisaa hevoskilpailutapahtumaa.
– Olin joskus vuosia sitten täällä ja ihmettelin väkipaljoutta St. Moritz -järvellä. Ihmiset kulkivat turkiksissaan ja Sveitsin frangit täyttivät järven jään, Markku muisteli.
Tapahtuman historia on yli satavuotinen. Ensimmäisen kerran jäällä laukattiin 1907. Talviriehan pääpaino on tietenkin kisatapahtumissa ja vedonlyönnissä, mutta tarjolla on myös lukemattomat määrät ruoka- ja juomatelttoja sekä pääsponsorin BMW:n laajat esittelytilat. Puitteet olivat hulppeat ja ennennäkemättömät, mutta rankka lumisade pilasi yhden matkamiehen kisatunnelman.
– Pitikin mennä ehdottamaan tällaista kuvauspäivää, Markku sadatteli pitkin päivää.
Ori Alénin mielialaa kohensi kuitenkin vip-tiloissa esittelyssä ollut todellinen yllätysmalli, BMW:n hybridisuperauto i8.
– Kyllä mennään nyt autoteollisuudessa kovaa. Mykistävä näky, Alén kuvaili i-mallisarjan uutuutta osoittaen samalla AMG:stäkin tuttuja lokinsiipiovia.
– Siis pistokehybridi, joka kiihtyy nollasta sataan 4,4 sekunnissa. Mä alan olla jo liian vanha näihin kuvioihin, Markku päivitteli.

No jos totta puhutaan, niin Markku Alén on siinä iässä, että hän on jo keräilyharvinaisuus. Esimerkiksi Huuto.net-sivustoa katsoessani myynnissä oli Alén-tarroja, -julisteita ja -pienoismalleja Markun MM-ralliautoista. Mutta eipä ole tullut vielä koskaan puheeksi mikä oli Markun ensimmäinen auto. Mistä kaikki alkoi?
– Sininen Renault 8 Gordin. Se oli hieno peli, isä osti sen mulle. Siitä se ralliura lähti käyntiin. Helmikuussa 1969.
– 45 vuotta myöhemmin teen Teknavia ja istun Marko Tervalepän vieressä päivät pitkät. Meneekö mulla nyt yhtään paremmin, Markku kiherteli tuttua nauruaan.

Niin, jälleen on yksi tv-tuotantokausi takana. Oli Lappia, Italiaa, Sveitsiä, kelkkaa, yli 300 kilometrin tuntinopeutta, Maseratia, vanhoja rallimestareita ja levotonta tarinointia. Mutta mikä jäi parhaiten Markun mieleen?
– Kyllä se Audin kiihdytysautolla ajettu päälle 315 km/h oli ihan järjetön juttu. On tässä uralla tullut monenlaista testattua ja ajettua, mutta ei ikinä tuollaista vauhtia, rallimestari muisteli.
Tuo Ivalon jäällä ajettu Markun nopeusennätys herättikin paljon huomiota ja keräsi runsasta palautetta. Kiitos siitä kaikille.

Ja kiitosten tueksi Markku lähetti henkilökohtaiset terveiset ja kevään toivotukset kaikille Teknavin lukijoille. Päätän kolumnini Markku Alénin vanhakantaiseen puhelinlopetuksen.
– Kuulemiin.

VIIKON ALEENI:
Piipahdin eräänä kauniina sunnuntaikesäpäivänä Räikkösen Kimin veneellä. Tunnelma oli hilpeä, vaikka haimme vasta alkutahteja iltaa varten. Puheemme kääntyi ohjelmaamme, jonka innokas katsoja Kimi tunnusti olevansa. Kimi halusikin rupatella Alénin Markun kanssa, joten otin kännykkäni ja annoin puhevastuun heti Kimille. Tarinointi Kimin ja Markun välillä oli lyhyt vailla suurempia älynväläyksiä. Muutama päivä myöhemmin Markku soitti minulle.
– Ootsä jo järjissäsi?
Olin pelkkänä kysymysmerkkinä, ja utelin kysymyksen taustoja.
– No, kun soitit mulle sunnuntaina ihan päissäsi.
– En minä sun kanssa jutellu sekuntiakaan. Se oli Räikkönen. Eikä Kimi ollut edes juovuksissa.
Markku oli huomannut erehdyksensä ja oli hetken hiljaa. Muutaman sekunnin hiljaisen hetken jälkeen maestro tokaisi:
– Ettehän te osaa edes juhlia!

---

Lisää Terva-ahon huumorisävytteisiä Tv-ohjelman kulisseissa -tarinoita löytyy tablet- ja verkkolehden eri numeroista.

Lue myös:

    Uusimmat