Kuka tahansa voi juosta maratonin – tämä on suurin este

Maratonin juokseminen on tänä päivänä yhä useamman tavoite. Moni huonokuntoinenkin asettaa itselleen tavoitteen suoriutua maratonista – ja saavuttaakin tavoitteensa onnistuneesti, muttta mikä on tavallisin este maraton-haaveiden tiellä?

Seikkailujuoksija Jukka Viljanen, 51, on haastanut itseään mitä hurjimpiin saavutuksiin vuosien saatossa: Hän on juossut muun muassa Saharan ja Kalaharin autiomaiden halki. Viljanen kertoo MTV Lifestylelle uskovansa, että kuka tahansa terve ihminen pystyy juoksemaan maratonin, jos asenne on kohdallaan.

– Se on aika paljon asenteesta kiinni. Jos näkee itsessään maratoonarin, niin se onnistuu, jos puhutaan ihan perusterveestä ihmisestä, Viljanen toteaa.

– Maratonin juokseminen on hyvin pitkälle mentaalinen juttu. Jos uskoo itseensä, niin ihminen pystyy melkein mihin vaan, Viljanen kannustaa.

"Olemme itse omien haasteidemme suurin vihollinen"

Viljanen itse on haastanut itseään mitä hurjimpiin suorituksiin juoksun saralla. Mies vakuuttaa onnistuneensa tavoitteissaan pääosin rautaisen asenteensa vuoksi. Rakkaus omaa lajia, juoksua, kohtaan on riittänyt kuljettamaan Viljasta ympäri maailmaa juoksuhaasteiden perässä.

– Ei tässä mitään ihmegeenejä ole kenelläkään! hän hymyilee.

Vaikka fyysisen kunnon tulee olla kohdallaan, voi oikeanlainen asenne kantaa ihmisiä uskomattomiin suorituksiin. Viljanen on itse nähnyt maailmaa juoksuhaasteiden perässä kiertäessään tästä hämmästyttäviä esimerkkejä.

– Olen nähnyt kun poliota sairastanut mies, jonka jalat olivat halvaantuneet suoriutui maratonista pyörätuolilla. Matka kesti 21 tuntia. Sen nähtyäni uskon, että me pystymme kaikki tekemään ihan mitä vain, Viljanen toteaa.

Viljanen uskoo, että moni haave jää toteutumatta siksi, että oma mieli on tiellä.

– Me olemme itse omien haasteidemme suurin vihollinen. Kyse ei usein ole ulkoisen maailman asettamista esteistä, vaan siitä, että uskommeko me itse unelmiimme, Viljanen huokaa.

Lue myös:

    Uusimmat