Kuka presidenttiehdokkaista voitti ensimmäisen tv-tentin? Näin arvioi MTV:n raati

Kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta kohtasivat eilen toisensa ensimmäisessä televisioidussa vaalikeskustelussa. Mutta kuka selvisi väittelyn voittajaksi?

Tähän kysymykseen vastaa MTV:n oma tenttiraati, johon kuuluvat politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki, toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen ja Eeva Lehtimäki viestintätoimisto Ellun Kanoista.

Raadin jäsenet myönsivät jokaiselle keskustelijalle pöllöjä kuudesta yhteen. Paras määrä, kuusi pöllöä, antaa arvosanaksi erinomaisen, yksi pöllö tarkoittaa huonoa suoritusta.

Vanhanen voitti kirkkaasti

Voittajaksi raatilaisten mielestä suoriutui keskustan Matti Vanhanen, joka keräsi yhteensä 15 pöllöä. Toiseksi tulleella perussuomalaisten Laura Huhtasaarella pöllöjä on 10. SDP:n Tuula Haatainen, Vihreiden Pekka Haavisto ja istuva presidentti Sauli Niinistö saivat kukin 9 pöllöä. 

Kansanliikkeen Paavo Väyrysellä pöllöjä on 7 ja RKP:n Nils Torvaldsilla ja Vasemmistoliiton Merja Kyllösellä kummallakin 6.

Katso alta pöllöjen määrä ja kunkin raatilaisen perustelut arvioilleen.

Jussi Kärki, politiikan toimituksen päällikkö:

Tuula Haatainen 5 pöllöä:


Nousi uudelle tasolle ja oli lyhytsanaisempi kuin on totuttu näkemään. Tentin teemat suosivat, sillä oli kuin kotonaan keskusteluissa metoo-ilmiöstä ja aseviennistä. Putoaa edelleen kärryiltä, kun kokeneimmat ehdokkaat väittelevät ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Pekka Haavisto 3 pöllöä:


Haastoi kerran Niinistöäkin, harmi vaan että Jussi Niinistöä. Turha kiltteys väistyi, kun kommentoi Huhtasaaren puheita turvapaikanhakijoista ja ylipäätänsä EU:n taakanjakoa. "Hävytöntä" ja "Vastuunkantamista". Sai muutkin ajattelemaan Nordstream-kaasuputken vaikutuksia Ukranain asemaan.

Laura Huhtasaari 4 pöllöä:


Oli äänestyksissä henkisesti Väyrysen kyljessä, ei tosin käyttänyt sanaa puolueeton. Pääsi tekemään tutut julistuksensa EU:sta ja turvapaikanhakijoista. Mutta teki sen napakasti ja rajummin kuin samoista äänestäjistä kilpaileva Väyrynen.

Merja Kyllönen 2 pöllöä:


Erilainen ehdokas, joka juttelee rakkaudesta silloinkin, kun muut puhuvat sotapeleistä. Ei päässyt kahdeksan ehdokkaan tentissä osoittamaan sanavalmiuttaan ja räväkkyyttään. Hyväsydämisyys ja leppoisuus paistoivat läpi, kun kehui lopussa kauniisti Nils Torvaldsia. Ehkä liiankin leppoisa tähän kisaan.

Sauli Niinistö 3 pöllöä:


Joutui ensimmäisen kerran hiillostukseen, niin tentin vetäjien kuin hieman myös muiden ehdokkaiden grilliin. Horjahteli hetken, kun puhuttiin sotapeleistä, aseviennistä, turvapaikanhakijoiden piilottelusta. Näkyi, että presidentti ei voi puhua kuten ehdokas. Parhaat hetket, kun lämpeni jutusteluun Väyrysen kanssa kielitieteistä.

Nils Torvalds 1 pöllö:


Sanoo mitä ajattelee ja on umpirehellinen puheissaan, mikä on tavallaan raikasta. Myönsi, että Naton kannattaminen on ollut myös peliliike. Ja juristien höykytyksen jälkeen sanoi lukeneensa aiheesta Helsingin Sanomista. Tällä kertaa sukat loistivat enemmän kuin älykkö itse.

Matti Vanhanen 6 pöllöä:


Pääministerivuodet näkyvät osaamisena ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Pystyi anastamaan itselleen pitkiä puheenvuoroja, joissa sai osoittaa rauhallista analyysitaitoaan. Haastoi harmillisen säästeliäästi Niinistöä, koska hän jos joku siihen pystyisi.

Paavo Väyrynen 2 pöllöä:


Kuin olisi 1970-luvulle palannut. Viljeli sanaa puolueeton ja opasti muita tohtorina suomen kielen saloihin. Katosi kuvasta, kun tentin vetäjät eivät enää kannatelleet alkuesittelyn jälkeen. Ei tällä tarmolla nouse samanlaiseksi ilmiöksi kuin kuusi vuotta sitten. Jäi selvästi Vanhasen varjoon, jos joku nyt näitä kahta halusi vertailla.

MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen:

Tuula Haatainen 2 pöllöä:


Miellyttävä esiintyjä, selkeät puheenparret. Toimii linjakkaasti siinä mielessä, että painottaa ns. pehmeitä arvoja joka asiassa. Mutta eikö silti ole väkisin väännettyä lausua, että sote on kansalaisille turvallisuuskysymys, ja siksi myös presidentinvaalien asia?

Haavisto 2 pöllöä:


Oliko Haavistosta vähän puhti poissa? Heräsi vasta tentin jälkimmäisellä puoliskolla silloin, kun päästiin hänelle läheisimpiin aiheisiin kuten ihmisoikeuksiin ja Jemenin humanitaariseen tilanteeseen. Haavisto käyttää käsiään puheensa tehostamiseen taitavimmin koko joukosta.

Huhtasaari 3 pöllöä:


Reipas suoritus, paransi aiemmista tenteistä. Oli aloitteellinen mutta joutui välillä vain peesailemaan Väyrystä. Keskustelussa Krimin tilanteesta hämmästytti alkamalla viljellä latinaa: status quo, de jure, de facto. Mitähän perussuomalaisten peruskannattaja tästä tuumaa?

Kyllönen 1 pöllö:


Oli liian hiljaa ja jäi statistiksi. Jossain toisessa keskustelussa Kyllösellä olisi paljonkin annettavaa, mutta ei presidenttitentissä. Persoonaa kuvataan räväkäksi, mutta se puoli jäi keskiviikkoillan tentissä pimentoon.

Niinistö 2 pöllöä:


Ailahteleva suoritus, jäi omasta tasostaan. Onnistui taklaamaan Väyrysen erikoisessa väittelyssä, jossa puhuttiin sanojen puolueettomuus ja sotilaallinen liittoutumattomuus merkityseroista. Mutta horjahteli yllättävästi, kun puhuttiin paperittomien piilottelusta. Missä oli istuvan presidentin ja gallup-keisarin rentous?

Torvalds 3 pöllöä:


Tentin yllättäjä, ei pelkästään pallokuvioisten happy socksien ansiosta. Oli mainio taktinen oivallus ottaa Venäjän näkymät keskusteluun. Aihe on kiinnostava ja Suomelle tärkeä, ja Torvalds onnistui vetämään tähän muut ehdokkaat mukaansa.

Vanhanen 5 pöllöä:


Ei täydellinen, mutta tämän tentin paras. Rauhallinen, selkeä ja ytimekäs, välillä jopa aloitteellinen. Aivan toinen asia on, voiko tällä tavoin haastaa Niinistöä niin, että äänestäjätkin innostuvat. Jos Niinistö valitaan, voitaisiinko Vanhanen valita vara-Niinistöksi?

Väyrynen 2 pöllöä:


Ennakko-odotuksia vaisumpi suoritus, mikä panee kysymään, onko neljäs presidenttiehdokkuus jo liikaa. Kuusi vuotta sitten toi esiin itseironisen puolensa, mutta nyt ei siitä ollut tietoa. On vähän hassua muistuttaa omasta tohtorin tittelistä. Onnistui silti saamaan koko tentin viimeisen sanan, vieläpä kuittina Niinistölle.

Eeva Lehtimäki, viestinnän tekijä, Ellun Kanat, entinen politiikan toimittaja MTV Uutisista: 

Tuula Haatainen 2 pöllöä:


Ei paljon puheaikaa kahdeksan ehdokkaan tentissä. Paras osuus aseviennin lopettaminen Lähi-idän maihin. Ei saanut itsestään räjähtävää kantaa ulos, vaikka #metoo-keskustelu olisi antanut kuin tarjottimella mahdollisuuden profiloitua. Soten nostaminen turvallisuuskysymykseksi on puhdasta oppositiopolitiikkaa. 

Pekka Haavisto 4 pöllöä:


Rauhantekijän rooli ja tulokulma kriiseihin korostui. Ei pääse näkyville näin monen ehdokkaan keskustelussa. Aina miellyttävä kuunnella analyyttistä puhetta, mutta kuuden vuoden takainen virta ja raikkaus puuttuu. Haastoi Huhtasaarta suhtautumisessa turvapaikan hakijoihin. 

Laura Huhtasaari 3 pöllöä:


Esiintymistä leimaa teatraalinen ote. Huhtasaari pohjustaa jo nyt kielteisillä EU- ja turvapaikkakannoillaan perussuomalaisten tulevaa eduskuntavaalitaistoa. Muut ihmettelivät myöntymistä Venäjän Krimin valloitukseen pysyvänä tilana. Pääsi profiloitumaan turvapaikkaosuudessa: Rajat kiinni, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet säilöön ja vain suomalainen on oikea lähimmäinen. 

Merja Kyllönen 3 pöllöä: 


Presidenttiehdokkuus jäykistää verbaalisesti taitavan Kyllösen itselleen vieraaseen vakavaan rooliin. Vaikea erottautua Haavistosta ja Haataisesta. Humaani ote turvallisuuskysymyksiin plussaa. Muistutti että ilmastonmuutos ja maiden sisäinen eriarvoistumiskehitys ovat suurimpia uhkia. 

Sauli Niinistö 4 pöllöä:


Niinistö ei ollut MTV:n tentissä yhtä suvereeni, muita haastava ja rento kuin aiemmissa ehdokkaiden kohtaamisissa. Ärsyyntyneen oloinen, kun joutui haastetuksi kriisitilanteen avunannosta. Paransi loppua kohden. Yllätti varmaan monet keskustelussa turvapaikanhakijoista sanomalla, että ei ole lakia, joka kieltäisi ihmisen suojelemisen. 

Nils Torvalds 2 pöllöä:


Venäjä, Venäjä, Venäjä. Torvalds kytki lähes jokaisessa ulkopoliittisessa vastauksessaan Suomen turvallisuusuhat tiukasti Venäjän, erityisesti sen öljyvetoisen talouden epävakauteen. Sarkastinen huumori loisti nyt poissaolollaan. Ollaan ohuella pohjalla, jos parhaiten mieleen jäävät ehdokkaan sukat. 

Matti Vanhanen 4 pöllöä:


Pitkä kokemus ja entisen pääministerin hyvä Eu-tuntemus tuo tasoa ja näkemystä keskusteluihin. Karismamittari ei heilahda. Ei pystynyt pidättelemään ilmeitään Väyrysen monien kommenttien kohdalta. Pitäisi haastaa, mutta erot istuvan presidentin kanssa mikrotasoa ja siksi ei erotu. 

Paavo Väyrynen 3 pöllöä:


Väyrysen tähtihetki tentissä osui ihan alkuun, kun haastoi istuvan presidentin ylittäneen valtaoikeutensa keskusteluissa EU:n puolustuspolitiikassa. Sen jälkeen Väyrynen ei tuonut odotettua sähköä tenttiin, vaan pattereista oli virta lopussa. Temmeltää Venäjän, EU:n ja turvapaikkapolitiikan kanssa samoilla apajilla Huhtasaaren kanssa. Saivarteli puhumalla Suomesta puolueettomana maana. 

Illan ehdottomat onnistujat 5 pöllöä:


Tentin vetäjät olivat valinneet yllättäviä teemoja. Jämäkästi vedetty kokonaisuus.

Katso eilinen presidenttitentti täältä:


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja