Kova ennuste kaupan alalle: jopa 40 prosenttia vähittäiskaupoista katoaa vuoteen 2030 mennessä

Kaupan alan yrityksiä edustava Kaupan liitto ennakoi rajua pudotuspeliä kotimaiseen vähittäiskauppaan. Liitto ennustaa, että vuoteen 2030 mennessä Suomen vähittäiskaupoista katoaa yli viidennes ja pahimmassa tapauksessa jopa 40 prosenttia.

Suurin osa yrityskadosta tapahtuu erikoiskaupassa, jonka tilannetta synkentää muun muassa ulkomaisen verkkokaupan kasvu.

Kaupan alalle on jo useamman vuoden ajan perustettu aiempaa vähemmän uusia yrityksiä, Kaupan liitto kertoo. Kehitys näkyy alle viisi vuotta toimineiden yritysten määrässä etenkin tukku- ja erikoiskaupassa.

– Tämä on huolestuttavaa, sillä uudet yritykset ja ideat tuovat alalle elinvoimaa, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiedotteessa.

Kaupan liiton mukaan nuorten yritysten väheneminen alkaa vähitellen näkyä kaupan yritysrakenteessa, työllisyydessä ja myös kaupunkikuvassa. Muutoksen taustalla jylläävät isot trendit, kuten kaupungistuminen, väestön vanheneminen ja digitalisaatio.

Yritysrakenteen muutos saattaa Kaupan liiton mukaan johtaa siihen, että ostoskeskukset ja muu kivijalkakauppa yksipuolistuvat suurten, ulkomaisessa omistuksessa olevien ketjujen jakelukanavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat