Kotihälyttimen sisään oli piilotettu mikrofoni, josta asiakkaille ei kerrottu – Google: "Se oli virhe meidän puoleltamme"

Kodin nettiin kytketyt laitteet muodostavat tietoturvariskin 1:49
Videolla keskustellaan kodin nettiin kytkettyjen laitteiden tietoturvariskeistä.

Googlen tarjoaman Nest Guard -kotihälyttimen asiakkaille on vasta käynyt ilmi, että laitteissa on ollut salainen mikrofoni heidän tietämättään.

Aiheesta ensimmäisenä uutisoivan Business Insiderin mukaan missään laitteen teknisiä tietoja käsittelevissä materiaaleissa ei olla puhuttu koskaan mikrofonista.

Helmikuussa Google kuitenkin ilmoitti, että Nest Guard on saamassa päivityksen, jonka myötä laitteen omistajat voivat aktivoida ääniohjauksella toimivan Google Assistant -virtuaaliteknologian.

Google: Mikrofonin ei pitänyt olla salaisuus

BBC:n mukaan Google on vastannut kritiikkiin kertomalla, että laitteen mikrofonin ei koskaan pitänyt olla mikään salaisuus ja se olisi pitänyt olla listattuna laitteen teknisiin tietoihin.

– Se oli virhe meidän puoleltamme, Googlen edustaja kommentoi lehdistölle.

– Mikrofoni ei koskaan ole ollut päällä ja se aktivoidaan vain, kun käyttäjät erikseen aktivoivat sen vaihtoehdon.

Googlen mukaan mikrofoni lisättiin laitteeseen, jotta Nest Guardin käyttäjille voitaisiin tulevaisuudessa tarjota lisäominaisuuksia.

Huolet kodin älylaitteista käyvät toteen?

Osa on ollut vakuuttunut Googlen selityksestä, osa ei. Googlen toiminta herättää edelleen huolta yksityisyydensuojasta.

Brittiläinen yksityisyyden puolesta kampanjoiva Big Brother Watch -ryhmä kommentoi, että monet heidän huolensa kodin älylaitteista ovat osoittautumassa todeksi, ja Google pitäisi saattaa vastuuseen laitteen virheellisestä markkinoinnista.

– Tämä on juuri sellainen asia, joka tekee minusta vainoharhaisen kodin älylaitteita kohtaan. Jos omistaisin tällaisen laitteen ja saisin selville, että maailman suurin mainosyritys piilotti mikrofonin kotiini vuodeksi, olisin raivostunut, kommentoi myös Pixel Envy -blogissaanNick Heer.

Nest Guard on osa Googlen tarjoamaa kodin turvajärjestelmää. Nest Secure -laitteet ovat olleet myynnissä Yhdysvalloissa viime vuodesta lähtien, ja laitteen lanseeraus Euroopan ja Kanadan markkinoille on ollut suunnitelmissa.

Google osti alun perin älytermostaateista tunnetun Nestin helmikuussa vuonna 2014 3,2 miljardilla dollarilla (2,8 miljardia euroa).

Lue myös:

    Uusimmat