Kostonhimoa, viinaa ja uusia suhteita – Miten päästä erosta eteenpäin?

Ero on iso elämänkriisi ja oikea tunnemyrsky, jonka aikana ihmiset sortuvat helposti ylilyönteihin. Jos myllerryksessä ei pidä varaansa, kiukku ja suru voivat ajaa masennukseen, epätoivoon ja kaduttaviin tekoihin.

Psykologi, psykoterapeutti Pirjo Riitta Rintanen varoittaa erokriisissä kärvistelevää purkamasta pahaa oloaan väärin.

– Suuressa tunnekuohussa ei kannata tehdä suuria ratkaisuja eikä epätoivoisia tekoja, Rintanen toteaa.

Kostamisen ja kaduttavien tempausten sijaan Rintanen neuvoo purkamaan ajatuksiaan vaikka kirjeeseen, jota ei ole tarkoituskaan missään tapauksessa lähettää. Päiväkirjan pidosta, maalaamisesta, tanssista tai lenkkeilystäkin voi olla apua.

– Jos siltä tuntuu, voi mennä vaikkapa johonkin paikkaan vain huutamaan, Rintanen ehdottaa.

Mielikuvituksessaan voi pyöritellä vaikka mitä, mutta aikeita ei kannata toteuttaa, vaikka ero kuinka ahdistaisi.

Älä turruta tuskaa viinalla

Ero on kipeä asia. Jätetty osapuoli kokee hylätyksi tulemisen ja huonommuuden tunteita, jättäjä taas usein syyllisyyttä, Rintanen kuvailee.

– Jokainen ihminen on arvostuksen ja rakkauden arvoinen, hän toteaa ja rohkaisee vaikenemisen sijaan puhumaan tilanteesta.

Rintanen kehottaa eron kokeneita uskaltautumaan ihmisten ilmoille, mutta baareissa suruaan ei kannata hukuttaa. Hän varoittaa erityisesti miehiä lääkitsemästä kipeää eroa alkoholilla, sillä viinalla on taipumus vain pahentaa ongelmia.

Pulloa mieluummin kannattaa kääntyä ystävien, harrastusten ja ammattiauttajien puoleen. Myös eroryhmä voi tarjota arvokasta tukea.

Laastarisuhteesta apua?

Ihmisyhteydet ovat eron jälkimainingeissa tärkeitä, ja moni löytääkin rinnalleen kuuntelijan. Harrastuksista, netistä tai vaikka työelämästä voi löytää keskustelukumppanin, Rintanen rohkaisee.

Uusi, kannatteleva suhde ei välttämättä kanna kuitenkaan seurusteluun asti, vaikka se eron yli auttaisikin. Rintanen neuvookin harkitsemaan uusia tuttavuuksia kaikessa rauhassa ja miettimään, mitä uudelta suhteelta haluaa.

– Tärkeää on pysähtyä miettimään omia valintoja. Miksi valitsin näin? Onko minulla taipumusta valita tietynlaisia kumppaneita? Miksi? Millaisen kumppanin haluan?

Rintanen näkee eron mahdollisena kasvun paikkana, josta voi seurata hyvä elämänvaihe. Vaikka ero voi vaatia ainakin vuoden verran surutyötä, sen yli pääsee. Vihan tunteisiin ei pidä juuttua, vaan hakea kriisin pitkittyessä mieluummin vaikka ammattiapua.

– Tunteet on syytä käsitellä. Muuten ne estävät oman, uuden elämän elämistä, Rintanen neuvoo.

– Elämä muuttuu, mutta erosta selviää.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja