Mainos

Kosovosta itsenäinen huomenna

Kosovon serbeille huominen itsenäisyysjuhla on valtava pettymys. Kosovon pääministeri Hashim Thaci on luvannut, että viiden prosentin serbivähemmistö voi elää luottavaisin mielin uudessa valtiossa.

Kosovon serbivähemmistö seuraa huomenna järkyttyneenä, kun albaanit julistavat maan itsenäiseksi. Albaanien riehakkaan juhlahumun keskellä pohjoisen Mitrovican serbit aikovat yksinkertaisesti kieltäytyä liittymästä uuteen valtioon.

Samalla he kuitenkin tietävät, ettei Kosovon itsenäistymiselle käytännössä voi mitään.

- Se on raskasta. Mutta meidän on silti pakko elää täällä yhdessä, muovitavaroita Mitrovican serbimarkkinoille myymään tullut Goran Jovanovic kertoo.

- Kestää hyvin kauan, ennen kuin jännitteet häviävät.

Tunnelma serbien keskuudessa on paitsi pettynyt, myös hieman huolestunut. Osa pelkää albaanien provokaatioita itsenäistymisen jälkeen, vaikka laajaan väkivaltaan ei uskotakaan.

Kosovon pääministeri Hashim Thaci on luvannut, että viiden prosentin serbivähemmistö voi elää luottavaisin mielin uudessa valtiossa. Serbit eivät ole vakuuttuneita.

- En tietenkään usko häntä, Tatjana Lazarovic naurahtaa.

Kahden valuutan kaupunki

Kahtiajakautuneen Mitrovican pohjoinen serbialue on jo pitkään elänyt käytännössä omaa elämäänsä.

Kaupunkia jakavan sillan serbipuolella maksetaan esimerkiksi Serbian dinaareilla, kun eteläisellä albaanipuolella on käytössä euro. Kansainväliset sotilaat valvovat siltaa, ja liikenne puolelta toiselle on vähäistä.

- Tämä elämä jatkuu itsenäistymisen jälkeenkin, Lazarevic uskoo.

Mitrovican serbit vaativat tiukasti, että albaanit ja kansainväliset joukot jättävät heidät huomisen jälkeen rauhaan. Etenkään EU:n poliisioperaatio ei ole tervetullut serbien puolelle.

- Aiomme boikotoida sitä kaikilla kansalaisvastarinnan keinoilla, serbien johtaja Milan Ivanovic vannoi.

Pientä toivoa jännitteiden keskelle tuo kenties, että serbikorttelien keskellä asuu pieni albaaniyhteisö. Sekatavarapuotia pyörittävän Albert Gorgurin asiakkaista 90 prosenttia on serbejä.

- Vitsailemme joskus poliittisesta tilanteesta asiakkaiden kanssa. Emme kuitenkaan puhu tarkemmin erimielisyyksistämme, albaanimies sanoo.

Gorguri on Kosovon itsenäisyydestä selvästi hyvillään, mutta ei aio juhlia serbien keskellä mitenkään.

Pristina innoissaan

Pääkaupungissa Pristinassa juhlatunnelma kasvoi sen sijaan tunti tunnilta itsenäisyyden lähetessä. Pääministeri Hashim Thaci vahvisti viimein, että itsenäistymisjulistus tulee sunnuntaina.

- Huomenna kello 15, Express-lehti lupasi.

Kaupungin kadut olivat iltapäivällä täynnä albaanien punamustia lippua. Myös Yhdysvaltojen ja EU:n liput liehuivat laajasti kiitoksena kansainväliselle yhteisölle. Ilotulitteiden kauppa kävi sekin vilkkaana pakkassäässä.

- Kiitos. Emme koskaan unohda mitä olette tehneet, Britannian ja Yhdysvaltain lipuilla koristellut julisteet vannoivat.

Mitrovican lehtikioskeilla viesti oli synkempi.

- Huomenna he vievät meiltä Kosovon, serbilehti Vecernje Novostin etusivu kertoi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.