Mainos

Kosovo saamassa jonkinasteisen itsenäisyyden

Guardian-lehti arvioi, että Serbia ei pysty estämään Kosovon itsenäistymistä. Ahtisaaren johdolla käytävistä neuvotteluista on kuitenkin tulossa äärimmäisen vaikeat, sillä osapuolet edustavat täysin vastakkaisia näkökantoja.

Martti Ahtisaaren johdolla käytävät Kosovo-neuvottelut johtavat todennäköisesti Kosovon jonkinlaiseen itsenäisyyteen, eikä Serbia pysty pysäyttämään itsenäistymisprosessia.

Näin arvioi Kosovon tilannetta äskettäin brittilehti Guardian. Samansuuntaisia ovat olleet useat muutkin julkisuudessa esitetyt arviot.

Neuvottelujen alkuasetelma on joka tapauksessa erittäin hankala.

- Albaanit eivät hyväksy elävinä eivätkä kuolleina muuta kuin itsenäisyyden, Kosovon parlamentin albaanipuhemies Nexhat Daci on julistanut.

Serbian Kosovo-valtuutettu Sanda Raskovic-Ivic on puolestaan julistanut, ettei sellaista serbipoliitikkoa olekaan, joka suostuisi allekirjoittamaan sopimuksen Kosovon itsenäisyydestä "olipa se muotoiltu millaiseksi tahansa".

Serbian kanta on, että Kosovo on Serbian maakunta ja pysyy sellaisena, vaikka alueen vajaasta kahdesta miljoonasta asukkaasta on serbejä nykyisin vain noin kuusi prosenttia.

Kosovo on ollut YK:n hallinnassa vuodesta 1999. Tuolloin serbijoukot joutuivat lähtemään Kosovosta Naton pommitettua aluetta kolmen kuukauden ajan. Nykyisin Kosovossa on noin 17 000 Kfor-rauhanturvaajaa, jotka toimivat Nato-johtoisina mutta ovat saaneet valtuutuksen YK:lta. Suomalaisiin Kfor-joukkoihin kuuluu noin 500 sotilasta.

Sekä serbit että albaanit ovat entisestään korottaneet panoksia neuvottelujen aattona. Serbian äärikansallismielinen radikaalipuolue, Serbian suosituin puolue, on ehdottanut, että Serbia julistaa Kosovon miehitetyksi alueeksi.

Kosovon äärialbaanit puolestaan olivat kaavailleet yksipuolista itsenäisyysjulistusta ennen Ahtisaaren johtamien neuvottelujen aloittamista.

(MTV3-STT)

Lue:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.