Koronaviruspotilaita hoitava lääkäri menetti lapsensa huoltajuuden tilapäisesti – pitää päätöstä syrjivänä: "On julmaa pyytää minua valitsemaan lapseni ja lääkärinvalan väliltä"

Floridalainen lääkäri kokee, että häntä syrjittiin huoltajuuskiistassa. Naista haastatteli CNN

Miamissa päivystyspoliklinikalla työskentelevä lääkäri Theresa Green on väliaikaisesti menettänyt 4-vuotiaan tyttärensä huoltajuuden, koska hän hoitaa koronaviruspotilaita. Today.com-sivuston mukaan ex-mies Eric Greene oli nostanut oikeusjutun, sillä hänen mielestään Theresa altisti tyttären koronavirukselle hoitaessaan potilaita.

Theresa ja hänen miehensä erosivat noin kaksi vuotta sitten. Heillä on tähän mennessä ollut yhteishuoltajuus. 9. huhtikuuta alkaen tytön yksinhuoltajuus määrättiin Ericille.

Vime viikolla piirioikeuden tuomari Bernard Shapiro määräsi, että lapsen pitäisi pysyä isänsä kanssa, jotta rajoitettaisiin lapsen riskiä altistua koronavirukselle. Shapiron mukaan päätöstä ei tehty kepein perustein, mutta Floridan koronavirustilanteen ja viime aikoina lisääntyneiden todettujen koronavirustapausten vuoksi oikeus katsoi, että alaikäisen lasten terveyttä on suojeltava. Tuomari totesi tapausta käsittelevässä oikeuden asiakirjassa, että päätökseen pitää suhtautua väliaikaisena ratkaisuna.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lääkäri pitää päätöstä syrjivänä

Theresa kokee, että päätös syrjii häntä eronneena vanhempana. Hän on valittanut päätöksestä.

– Jos olisin naimisissa, minulla olisi mahdollisuus mennä kotiin lapseni luo. Silloin kukaan ei sanoisi minulle, että en saisi tehdä niin.

– Minusta tämä ei ole reilua. On julmaa pyytää minua valitsemaan lapseni ja lääkärinvalan väliltä. En aio hylätä työtiimiäni tai potilaitani, jotka yhä enenevissä määrin toivovat minun pelastavan heidän elämänsä tulevina viikkoina. Mutta kidutusta tämä on.

Theresan juristi kritisoi perusteluita

Theresan asianajaja Steven Nullman toteaa, että ajatus siitä, että Theresa helposti altistaisi tyttönsä virukselle vain, koska työskentelee koronavirusosastolla, on ontuva.

– Huoli siitä, että lääkäri Greene tulisi kotiin ja altistaisi hänet, kuten he teoriassa väittävät, ei ole realistinen. Kun hän on töissä, lapsi olisi isällään. Hän ei työskentelisi, kun lapsi on hänen luonaan, hän totesi.

Theresa kertoo, että hänellä on aina ollut yllään suojavarusteet, kun hän on hoitanut potilaita. Hän on tehnyt kaikkensa välttääkseen tartunnan. Tyttö on yleensä ex-miehen luona, kun hän on töissä.

– Kyllä, kyseessä on vakava sairaus ja meidän pitää olla hyvin varovaisia. Käytämme kaikkea, mitä voimme. Olen käyttänyt suojavarusteita hyvin huolellisesti.

– Kun tulen kotiin, riisun vaatteet ulkona ja jätän kaiken ulkopuolella. Ne menevät suoraan pesukoneeseen, pesen ne kuumalla ja käyn suihkussa. Olen oikeastaan aika vainoharhainen ja hyvin varovainen. Jos esimerkiksi kosken ovenkahvaan, desinfioin sen, Theresa kertoo.

Päätöksen väliaikaisuutta korostetaan

CNN-sivuston näkemässä tiedotteessa Ericin asianajaja Paul Leinoff kertoo, että he kunnioittavat Theresan sitoutumista tärkeään työhönsä pandemian aikana.

 – Arvostamme hänen ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten tekemiä uhrauksia ihmishenkien pelastamiseksi ja taudin leviämisen estämiseksi Floridassa ja ympäri maailmaa. Kiista tuotiin oikeuden käsittelyyn perustuen tiettyihin faktoihin, jotka koskevat tätä yksittäistä perhettä ja päätös perustuu alaikäisen lapsen etuun ja turvallisuuteen rajoittuen koronaviruksesta johtuviin väliaikaisiin olosuhteisiin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Leinoffin mukaan Theresalle taataan tulevaisuudessa mahdollisuus saada takaisin menetetyt päivät tyttärensä kanssa sekä nyt olla yhteyksissä tämän kanssa päivittäin videopuheluiden kautta. 

– Aiomme edelleen etsiä ratkaisuja tähän herkkään tilanteeseen ja uskomme, että sellaisia voidaan saavuttaa turvallisesti ja reilusti.

Äiti huolissaan tyttären tunteista

Theresan mielestä tytär ei ymmärrä, mistä on kyse. Sen hän on tajunnut, että äiti on surullinen.

– Haluan hänen kasvavan niin, että hän on voi olla ylpeä minusta, kun pidin kiinni lääkärinvalastani, mutta tiedän myös, että hän tarvitsee minua nyt.

Theresa ei tiedä, milloin hän näkee tyttärensä jälleen, koska ei tiedetä, milloin pandemia on ohi. Hän pelkää, että tyttö luulee äidin hylänneen hänet.

Lue myös:

    Uusimmat