Amerikkalainen Anna "teki kaiken oikein", silti 4-vuotias poika sairastui koronavirukseen: "Hän ponnisteli niin kovasti saadakseen henkeä"

26-vuotias amerikkalaisnainen sairastui koronaan - kertoo karmeasta kokemuksestaan 3:11
Fiona, 26, sairastui koronaan. Oireet iskivät pahasti, vaikkei nuori amerikkalaisnainen kuulu mihinkään riskiryhmään. Videolla hän kertoo kokemuksestaan.

Lääkärinä itsekin toimiva Anna joutui elämään läpi koronavirustodellisuuden, kun hänen lapsensa kaikista varotoimista huolimatta sairastui.

Anna Zimmermann on vastasyntyneiden hoitoon ja sairauksiin erikoistunut lääkäri ja kolmen lapsen äiti. Hän kirjoittaa Mighty Littles -blogia vastasyntyneiden teho-osaston elämästä, mutta joutui hiljattain laajentamaan aihepiiriään, sillä hänen nelivuotiaansa sairastui koronavirukseen.

– Kun aloitin blogin, en koskaan aikonut kirjoittaa omista lapsistani sairaalassa, Coloradossa asuva Anna kuvailee huhtikuun 2020 alkupuolella kirjoittamassaan tekstissä.

– Koska covid-19 kuitenkin on vallannut maailman ja nyt myös perheeni, minun täytyy kirjoittaa siitä. Minun on pakko. Covid-19 on ollut ajatuksissani ja pelkoni viimeisen viikon, enkä ole ainoa.

Oletti tehneensä "kaiken oikein" varautuessaan koronavirukseen

Anna otti lapsensa jo aikaisessa vaiheessa pois harrastustunneilta, koska aavisti, että uusi koronavirus iskisi vielä Yhdysvaltoihinkin pahasti. Maaliskuun 12. päivän jälkeen lapset ovat olleet vain kotona; Anna miehineen on käynyt kaupassa kahdesti.

– Lapseni eivät menneet leikkitapaamisiin. En antanut heidän mennä tien yli puhumaan naapuruston ystävilleen. Otimme ajoissa käyttöön kotonapysymissuositukset ja myös pidimme niistä kiinni. Teimme kaiken oikein. Mutta Lincoln sairastui, Anna kuvailee.

Aluksi Anna piti pienen poikansa aivastuksia allergioina. Sitten lapsen nenä meni tukkoon ja hän yski hieman. Anna ei ollut huolissaan – eihän ollut mitään syytä olettaa, että Lincoln olisi voinut saada koronavirustartunnan. Sitten lapselle kuitenkin nousi kova kuume.

Kuvia sairaalasta. Selaa kuvia nuolilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Hän ponnisteli niin kovasti saadakseen henkeä..."

Viikon kuluttua oireiden alkamisesta Anna vei lapsensa lääkäriin, missä Lincoln sai keuhkokuumediagnoosin ja asianmukaiset lääkkeet. Ne eivät kuitenkaan auttaneet. Kahden päivän kuluttua Lincoln otettiin sisään sairaalaan.

Anna pakkasi kolme kassia täynnä heidän kummankin vaatteita, lapsen leluja ja oman tietokoneensa, koska tiesi, ettei voi poistua sairaalasta, ennen kuin koronavirustesti todetaan negatiiviseksi.

Annan mukaan Lincoln tarvitsi koko ajan enenevissä määrin lisähappea.

– Hän ponnisteli niin kovasti saadakseen henkeä, käytti kaikkia lihaksia rinnassaan, vatsassaan ja niskassaan auttaakseen hengittämistä. Lääkärinä tiesin, että hän työskentelee kovasti hengittämisen eteen, Anna kuvailee.

Lincolnilla todettiin covid-19-tartunta

Kaksi päivää lapsen tila huononi, vaikka kokeiden perusteella hänellä ei ollut koronaviruksen tyypillisiä ilmenemismerkkejä. Sitten lääkäri saapui kertomaan, että Lincolnilla on covid-19-tartunta.

– Aloin itkeä. Pojan tila huononi nopeasti ja nyt minua pelotti, Anna sanoo.

– Miten tämä tapahtui? Miksi tämä tapahtui? En ymmärrä. Miten sairaaksi hän tulee? Kauanko tämä kestää? Kauanko olemme sairaalassa? Entä, jos koko perheeni tulee yhtä sairaaksi kuin Lincoln? Olin tehnyt kaiken oikein. Minun oli tarkoitus pitää perheeni turvassa ja epäonnistuin.

Toivonpilkahdus viiden päivän hoitojakson jälkeen

Anna itki yöllä tuntikausia eikä kyennyt nukkumaan. Huolien pilviverho repeili vasta viiden päivän hoitojakson jälkeen, kun Lincolnin tila alkoi helpottaa, vaikka tämä nukkuikin edelleen 16 tuntia päivässä.

Matkalla kotiin. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Sairaalassa olemista Anna kuvasi täydellisen eristäväksi.

– En saa lähteä tästä huoneesta. Kukaan ei saa tulla sisään. Hoitajat ja lääkärit tulevat arvioimaan pojan suojavaatetuksessaan, mutta he minimoivat käyntikerrat huoneessa säästääkseen varusteita, Anna kuvailee.

– Mieheni on kotona tytärteni kanssa. Emme voi halata. En voi halia tyttöjäni. Perheeni on jakaantunut ja tunnen olevani niin kovin kaukana.

"Olkaa kilttejä, pysykää turvassa"

Surun keskellä Anna sai voimaa ystävistään ja yhteisöstään, jotka ovat auttaneet hänen perhettään Lincolnin sairastaessa. Jopa täysin tuntemattomat ihmiset auttoivat perhettä, ja esimerkiksi naapurit toivat marjoja ja lähettivät jopa Annalle sairaalaan "huoltopaketin". Hän toivoisikin, että yhteisöllisyyden tunne kantaisi myös koronaviruksen jälkeiseen aikaan.

– Olkaa kilttejä, pysykää turvassa. Olkaa kilttejä, pysykää terveinä. Olkaa kilttejä, ottakaa tämä virus vakavasti, se ei ole mikään vitsi, Anna muistuttaa.

Huhtikuun alussa Lincoln tarvitsi edelleen happea ja hän yski kovasti, mutta hänen tilansa oli paranemaan päin. Huhtikuun 7. päivänä Anna ja poika pääsivät kotiin.

Lue myös:

    Uusimmat