Koronavirus leviää räjähdysmäisesti valkohäntäpeuroissa USA:ssa – tutkijat: Hankaloittaa viruksen hävittämistä

Valkohäntäpeurat voivat levittää koronaa – Ruokavirasto pohtii vasta-aineiden seurantaa 4:52
Myös Suomessa Ruokavirasto pohtii valkohäntäpeurojen vasta-aineiden seurantaa – näin erikoistutkija kuvailee tilannetta: "Kyllä tässä vähän huolissaan pitää olla"

Tutkijat ovat tehneet yllättävän havainnon, jonka mukaan koronavirus leviää räjähdysmäisesti valkohäntäpeurakannassa ympäri Yhdysvaltoja, kertoo NPR. Tutkijat pitävät löytöä huolestuttavana, koska sillä voi olla pitkän aikavälin vaikutuksia pandemian leviämiseen tulevaisuudessa.

Valkohäntäpeurat vaikuttavat olevan erityisen alttiita koronataudin aiheuttavan SARS-CoV-2 -viruksen saamiseen.

Jo viime vuoden lopulla ilmeni, että virus kiinnittyy helposti eläimen soluihin ja pääsee niiden sisään. Nyt tuoreet selvitykset Yhdysvaltain koillisosassa ja keskilännessä kertovat, että peurakannasta peräti 40 prosentilta löytyi vasta-aineita koronavirukselle.

Pennsylvanian osavaltion yliopiston eläinlääkärit pelkäävät, että eläimistä muodostuu virukselle varasto, josta se leviää säännöllisesti takaisin ihmisiin. Tämä taas murskaa haaveet siitä, että virus saataisiin hävitettyä Yhdysvalloista ja maailmasta.

Myös uusien varianttien syntyminen tilanteessa on hyvin mahdollista. Koronavirus ei näytä aiheuttavan peuroille oireita. 

Pelkästään Yhdysvalloissa on arviolta 30 miljoonaa valkohäntäpeuraa. Suomen valkohäntäpeurakannan koko on Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 125 000 eläintä.

Lue myös:

    Uusimmat