Koronaviruksesta leviää vääristeltyjä uutisia sosiaalisessa mediassa – Wuhanin torilta kuvatuksi väitetty video kerännyt jo kymmeniätuhansia katselukertoja

5:19
Katso videolta tietopaketti koronaviruksesta: Tämä kaikki taudista tiedetään nyt.

Uusi koronavirus on saanut väärän tiedon levittäjät riehaantumaan sosiaalisessa mediassa.

Katso videolta tietopaketti koronaviruksesta: Tämä kaikki taudista tiedetään nyt!

Facebookissa on katsottu kymmeniätuhansia kertoja videota, jonka väitetään olevan viruksen alkulähteeksi epäillyltä Wuhanin torilta.

Videolla näkyy muun muassa lepakoita, rottia ja käärmeitä. Oikeasti pätkä on kuvattu indonesialaisella torilla, ja se on ilmeisesti julkaistu Youtubessa kesällä 2019.

Suun huuhteleminen suolavedellä ei estä tartuntaa

Twitterissä, Facebookissa ja kiinalaisessa Weibossa leviää neuvoja, joiden mukaan kiinalainen, nimeltä mainittu asiantuntija kehottaa huuhtelemaan suun suolavedellä tartunnan estämiseksi.

Kyseisen asiantuntijan tiimi tyrmää väitteet pötynä ja kehottaa pidättäytymään väärien tietojen levittämisestä.

Australiassa on välitetty Facebookissa satoja kertoja viestejä, joissa on listattu koronaviruksen saastuttamia ruokia ja paikkoja. Paikallinen terveysviranomainen kuitenkin kumoaa nämä "tiedot".

Ennustetta wuhanilaisista ei ole tehty

Ranskassa levityksessä on ollut valheellisia uutisia viruksen sairastuttamista ihmisistä.

Väitteiden tukena on ollut kuvakaappauksia jäljitteleviä kuvia, joiden on väitetty olevan ranskalaisviestimistä, kuten uutistoimisto AFP:stä.

Sri Lankassa Facebookissa kiertää väite, että lääkärit ennustavat Wuhanin 11-miljoonaisen asujaimiston todennäköisesti kuolevan koronaviruksen vuoksi.

Tällaista ennustetta ei todellakaan ole tehty, vaan esimerkiksi Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan useimmat ihmiset tervehtyvät itsekseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja