Kiinan koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi 170 henkilöön, uusia tartuntoja yli 1 700 – WHO:n johtaja pahoitteli väärää arviota leviämisuhasta

2:49
Video: Miksi mahdollisia koronavirustartunnan saaneita kontaktoidaan vasta huomenna? – THL:n ylilääkäri vastaa

Kiinan koronaviruksen kuolonuhrien määrä on kasvanut 170:een, viranomaiset kertoivat torstaina.

Kiinan viranomaiset vahvistivat myös yli 1 700 uutta tartuntatapausta, joten vahvistettuja tartuntoja on nyt yli 7 000. Tartuntoja on Manner-Kiinassa jo enemmän kuin vuosien 2002–2003 sars-epidemiassa.

Uusia kuolemantapauksia on eilen ilmoitettuihin lukuihin verrattuna 38. Niistä 37 tuli viruksen ydinalueella Hubein maakunnassa ja lisäksi yksi Sichuanin maakunnassa Lounais-Kiinassa. Uusista vahvistetuista tartunnoistakin yli tuhat oli Hubeista.

Koronavirus lähti leviämään Hubeissa sijaitsevan Wuhanin miljoonakaupungin torilta, mutta tartuntatapauksia on ilmennyt myös useissa maissa Kiinan ulkopuolella.

WHO järjestää hätäkokouksen 

Suomen ensimmäinen tapaus vahvistettiin keskiviikkona, kun Lapin keskussairaalaan tuodulla kiinalaisturistilla todettiin Wuhanista peräisin oleva koronavirustartunta.

Keskiviikkona raportoitiin myös ensimmäinen tapaus Arabiemiirikunnissa. Tartuntatapauksia on vahvistettu myös niin Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa kuin useissa Aasian maissakin.

Maailman terveysjärjestö WHO pitää tänään hätäkokouksen, jossa se pohtii, pitäisikö virusepidemia julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi. Järjestö on pohtinut asiaa muutamaan otteeseen aikaisemminkin, mutta ei ole päätynyt tekemään julistusta.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus pahoitteli Twitterissä sitä, että järjestö kuvaili viime viikolla koronaviruksen maailmanlaajuisen leviämisen uhkaa "kohtalaiseksi" eikä "korkeaksi." Ghebreyesusin mukaan väärän arvion syynä oli inhimillinen virhe.

Kolmella Wuhanista lennätetyllä japanilaisella on tartunta

Useat maat ovat evakuoineet kansalaisiaan Wuhanista. Japani lennätti keskiviikkona kansalaisiaan kotiin Wuhanista. Evakuoiduista kolmella todettiin koronavirustartunta.

Yhdysvallat puolestaan kertoi, että sen evakuoimista vajaasta 200 yhdysvaltalaisesta kenelläkään ei ollut tartuntaa.

Myös EU-komissio aikoo lennättää EU-kansalaisia Wuhanista Eurooppaan. Asiasta vastaava komissaari kertoi keskiviikkona, että noin 600 EU-kansalaista on ilmaissut halunsa tulla evakuoiduiksi Kiinasta.

Useat lentoyhtiöt, Finnair mukaan lukien, ovat peruneet lentojaan Kiinaan, mikä on vaikeuttanut poistumista maasta. Kiinalaisviranomaiset ovat myös eristäneet Wuhanin kaupungin muusta Kiinasta.

Koronavirus sai myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton siirtämään Kiinan Nanjingiin maaliskuulle kaavaillut MM-hallikisat ensi vuoteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja