Koronaviruksen talousvaikutukset näkyvät jo suomalaisyrityksissä – "Sars-virusta merkittävämpi uhkakuva"

2:07
Koronavirusepidemia vaikuttaa rajusti jo talouteenkin.

Koronavirusepidemia aiheuttaa vakavaa epävarmuutta alkaneen vuoden talousnäkymiin. Maailmankauppaa hidastavan viruksen pelätään heikentävän taloutta jopa Sars-virusta pahemmin.

Korona iskee muutenkin jo heikossa tilanteessa olevaan talouteen ja sen vaikutukset voivat olla pitkäkestoisemmat. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan kyse on Sars-virusta merkittävämmästä uhkakuvasta, jos viruksen mittasuhteet muodostuvat samanlaisiksi.

– Jos meille tulee häiriöiutä teolliseen kehitykseen ja maailmankauppaan, se heijastuu aina Suomeen. On aivan selvää, että se vaikuttaa meidän vientiimme, etenkin tavaravientiin, ja nykytilanteessa se voi painaa talouskasvua entistäkin matalammaksi. 

Finnair perunut lentoja Kiinaan 

Ensimmäisenä viruksen leviämisestä kärsii matkailuala. Vahvasti Aasian markkinoista elävä lentoyhtiö Finnair keskeyttää viisi viikoittaista lentoaan Kiinaan maaliskuun loppuun asti. 

– Vuoden ensimmäinen neljännes ja erityisesti kiinalaisen uudenvuoden jälkeiset viikot ovat tyypillisesti hiljaisia meidän Kiinan reiteillä. Olemme arvioineet, että peruttujen lentojen kokonaisvaikutus helmikuun lukuihin on maltillinen, Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist kertoo. 

Kone sulkenut tehtaitaan 

Virus aiheuttaa muutoksia myös hissiyhtiö Koneen Kiinan tehtaille.

– Siellä on kiinalaisen uudenvuoden lomat pidennetty viikolla, eli voimme avata meidän tehtaat viikkoa suunniteltua myöhemmin. On selvää, että sillä tulee olemaan vaikutuksia meihin. Jos puhutaan vaan viikosta, uskotaan, että pystytään kuromaan aika paljon umpeen vuoden aikana, Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth uskoo. 

Lisäksi monet suomalaisyritykset, kuten Wärtsilä, ovat jo rajoittaneet työntekijöidensä matkustamista Kiinaan maassa jylläävän viruksen vuoksi.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja