EU-komissio ja sen puheenjohtaja Ursula von der Leyen ovat saaneet Euroopan parlamentin luottamuksen.
Ursula Von der Leyen joutui tänään torstaina harvinaiseen äänestykseen, josta hän kuitenkin odotetusti selvisi.
360 parlamentin jäsentä äänesti von der Leyenille annettua epäluottamuslausetta vastaan ja 175 tuki sitä. 18 äänesti tyhjää.
Taustalla oli oikeistolaisen romanialaismeppi Gheorghe Piperean ajama epäluottamuslause, joka koski muun muassa von der Leyenin koronarokotteisiin liittyvien tekstiviestien salaamista.
Euroopan unionin tuomioistuin katsoi toukokuussa komission rikkoneen läpinäkyvyyssäädöksiä, kun se ei luovuttanut medialle tekstiviestejä, joita puheenjohtaja von der Leyen oli vaihtanut koronarokotteita tuottaneen Pfizer-lääkeyhtiön johtajan kanssa.
Lisäksi epäluottamuslauseessa väitettiin, että komissio olisi "vaikuttanut Romanian ja Saksan vaaleihin" ja kritisoitiin EU:n luoman 150 miljardin puolustuslainavälineen poliittista käsittelyprosessia. Vaalivaikuttamisesta ei ole todisteita.
Piperea kuuluu Euroopan konservatiivien ja reformistien ECR-ryhmään.
Aloitetta tukivat erityisesti puolalaiset ja romanialaiset mepit, joiden joukossa on muun muassa laitaoikeistolaisen romanialaispuolueen AUR:n ja Puolan entisen valtapuoleen Lain ja oikeuden edustajia.
Lue myös: Von der Leyen puolustautui parlamentissa
Tynkkynen äänesti epäluottamuksen puolesta
Suomalaisista mepeistä ainoana epäluottamuksen puolesta äänesti perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen.
Hän kertoi etukäteen syiksi laajemman tyytymättömyyden komissioon muun muassa muuttoliikkeen rajoittamisessa ja sääntelyn purkamisessa.
Vastaan äänesti valtaosa muista mepeistä: kokoomuksen Mika Aaltola, Pekka Toveri ja Aura Salla, keskustan Elsi Katainen ja Katri Kulmuni, demareiden Maria Guzenina ja Eero Heinäluoma ja vihreiden Ville Niinistö.
Tyhjiä ääniä suomalaiset mepit eivät antaneet. Sen sijaan vasemmisto oli poissa äänestyksestä.
Vasemmiston meppi Jussi Saramo kertoi STT:lle keskiviikkona, että vasemmisto ei alun perinkään tukenut von der Leyenin ja liian oikeistolaisena pitämänsä komission valintaa.
Saramon mukaan laitaoikeiston aloitteessa on kuitenkin mukana sellaisia elementtejä, ettei ryhmä voi sitä tukea. Näihin kuuluvat muun muassa salaliitot vaalivaikuttamisesta.
– Kannatamme ja vaadimme avoimuutta julkisissa hankinnoissa, kuten rokotteissa, mutta emme voi tukea aloitetta tällaisenaan.
Poissa äänestyksestä olivat myös kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja vihreiden Maria Ohisalo, jonka viimeisillään oleva raskaus esti Strasbourgiin matkustamisen.
Lue myös: Aiheuttiko kaljupäämeemi J.D. Vancesta käännytyksen USA:n rajalla? Viranomaiset kiistävät
Ongelmat jatkuvat
Viimeksi komission epäluottamuksesta on äänestetty yli kymmenen vuotta sitten vuonna 2014. Epäluottamuslauseen hyväksyminen olisi edellyttänyt kahden kolmasosan enemmistöä annetuista äänistä ja enemmistöä parlamentin kaikista jäsenistä.
Äänestyksestä selviäminen ei kuitenkaan tarkoita von der Leyenin ongelmien loppumista.
Vaikka von der Leyeniin kohdistuva äänestys oli pääasiassa laitaoikeiston kannattama, on von der Leyeniin kohdistunut kasvavaa kritiikkiä myös parlamentin "Eurooppa-myönteisten keskiryhmien" riveistä.
Ryhmät syyttävät komission ja parlamentin suurimman ryhmän, keskustaoikeistolaisen EPP:n myötäilleen liikaa laitaoikeiston kantoja esimerkiksi ympäristöön ja ilmastoon liittyvissä kysymyksissä.
Osa kritiikistä kohdistuu EPP:n puheenjohtaja Manfred Weberiin.
Demareiden Heinäluoman mukaan hänen ryhmänsä ei halua tukea äärioikeistolaista aloitetta komission kaatamiseksi samalla hetkellä, kun maailmalla kuohuu.
– Tyytymättömyys EPP-vetoista komissiota kohtaan on kuitenkin lisääntynyt. Unionin politiikkaa tuntuu ohjaavan nyt kunnianhimon ja kehittämisen sijaan sääntelynpurku ja laitaoikeistovoimille kumartelu, Heinäluoma sanoi sosiaalisessa mediassa.
Hänen mukaansa parlamentin sosialistit ja demokraatit ovat kuitenkin lähettäneet komissiolle painavan viestin siitä, että suunnan täytyy muuttua.
Lue myös: EU:lta aikarajallinen Venäjä-ehdotus: "Kiristää meitä"
"Putinin käsinukkeja"
EPP:n puheenjohtaja Weber sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että äänestys pelaa Venäjän pussiin ja on "Putinin käsinukkejen" orkestroima spektaakkeli.
– Tarvitsemme näinä aikoina toimivan EU-komission eikä meillä ole varaa poliittisiin peleihin.
Hän myös torppasi tiistaina syytökset laitaoikeiston myötäilystä.
– Kuluneen vuoden aikana 86 prosenttia äänestyksistä meni läpi keskustaa edustavan, Eurooppa-myönteisen koalition kautta. Se toimii, ja saamme tuloksia aikaan.
Von der Leyen itse puolustautui maanantaina parlamentissa saamaansa kritiikkiä vastaan.
– Tämä on suoraan ääriliikkeiden vanhimmasta käsikirjasta. Yhteiskunnan polarisoimista ja luottamuksen murentamista demokratiaan valheellisilla väitteillä vaalivilpistä. Yritys kirjoittaa uudelleen historiaa siitä, miten Eurooppa yhdessä selätti maailmanlaajuisen pandemian.
Koronarokoteviestejään hän kommentoi sanomalla, ettei ole mikään salaisuus, että hän oli yhteydessä rokotteita tuottavien yhtiöiden edustajiin.
Von der Leyen myös painotti, että rokotesopimuksista neuvoteltiin komission ja jäsenvaltioiden kanssa yhdessä.
– Salaisuuksia ei ollut, piilotettuja ehtoja ei ollut, eikä jäsenvaltioilla ollut mitään velvoitetta ostaa rokotteita.
Juttua päivitetty äänestyksen tuloksella 10.7.2025 kello 13.18 ja 14.05.