Kaksi ihmistä kuollut koronavirukseen Iranissa – koronakuolemia yhteensä yli 2 000

2:07
Kiina siirsi puoluetapaamista eteenpäin koronaviruksen takia.

Kaksi ihmistä on kuollut koronaviruksen vuoksi Iranissa, kertoi maan terveysministeriö keskiviikkona.

Iranin valtion uutistoimisto Irnan mukaan ministeriön edustaja kertoi, että virustartunta oli havaittu Qomin kaupungissa. Tartunnan saaneet olivat iäkkäitä henkilöitä, joilla oli immuniteettiongelmia.

Koronavirukseen on kuollut tähän mennessä jo yli 2 000 ihmistä. Keskiviikkoisten tietojen mukaan viruskuolemista kahdeksan on tapahtunut Manner-Kiinan ulkopuolella.

WHO:n mukaan yksittäisiä koronakuolemia on ollut Japanissa, Taiwanissa, Ranskassa ja Filippiineillä. Näiden lisäksi Hongkongissa koronavirukseen on kuollut Washington Postin mukaan kaksi ihmistä.

Kiinan viranomaisten raportoimat uusien tartuntojen määrät ovat olleet viime päivinä vähenemään päin. Tiistain jälkeen raportoiduista noin 1750 tartunnasta vain 56 on todettu Hubein ulkopuolella. Yhteensä Manner-Kiinassa on todettu ainakin lähes 74 200 tartuntaa, kun muualla maailmassa on kerrottu noin tuhannesta tartunnasta.

Askel lähempänä rokotetta

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi keskiviikkona, että koronaviruksen vastaisessa taistelussa on onnistuttu saamaan aikaan hämmästyttävää edistystä lyhyessä ajassa. WHO:n alueellinen hätätilajohtaja Richard Brennan kertoi Egyptin pääkaupungissa Kairossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että trendit ovat lupaavia, mutta käännekohtaa ei ole vielä saavutettu.

Ryhmä yhdysvaltalaistutkijoita kertoi keskiviikkona, että he ovat luoneet ensimmäisen 3D-atomiskaalakartan koronaviruksen osasta, joka kiinnittyy ihmissoluihin ja tartuttaa ne. Löydös on kriittinen askel lähemmäs rokotteiden ja hoitojen kehittämistä.

Texasilaisen yliopiston ja Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin (NIH) tutkijoiden kehittämää piikkiproteiinin mallia tutkitaan mahdollisena rokotteena. Malli voi auttaa tutkijoita myös kehittämään uusia proteiineja, jotka estävät piikkiproteiinin toiminnan. Tästä voisi olla apua tartunnan saaneiden hoidossa.

Kiinan mukaan 80 prosenttia sairastumisista lieviä

Kiinan viranomaiset julkaisivat tiistaina raportin, jonka mukaan koronaviruksen aiheuttama hengitystieinfektio on vaarallisin iäkkäille ja jo entuudestaan sairaille ihmisille.

Raportin mukaan tietoon tulleista tapauksista noin 80 prosenttia on ollut lieviä ja vain alle viisi prosenttia kriittisiä, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Yli 12 000 ihmistä on kiinalaisviranomaisten mukaan toipunut viruksen aiheuttamasta taudista.

Ensimmäiset uutiset koronaviruksen leviämisestä tulivat Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista joulukuun lopulla. WHO:n mukaan viruksen kuolleisuusaste on kokonaisuudessaan verrattain alhainen.

Suurin tartuntakeskittymä Kiinan ulkopuolella on todettu Diamond Princess -risteilyaluksella, jolta alkoi siirtyä maihin helpottuneita matkustajia keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa. Lähtöluvan saivat ne noin 500 matkustajaa, joilla ei ole testeissä todettu koronavirusta.

Diamond Princess on ollut viruksen takia karanteenissa Japanissa Jokohaman edustalla jo kaksi viikkoa. Aluksella on todettu yli 540 virustartuntaa, ihmisiä siellä oli alun perin noin 3 700. Sairastuneita on siirretty maihin saamaan hoitoa.

Japania on kritisoitu karanteenijärjestelyistä. Monet matkustajat ovat viettäneet karanteeniajan pienissä ikkunattomissa hyteissä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Uutiset Liveen tehdään huoltotoimenpiteita tänään maanantaina klo 12.00-14.00, jolloin katselussa voi olla häiriöitä. Pahoittelut.