Ivalossa jälleen koronavirusepäily – nuorehko kiinalaisturisti eristyksissä Lapin keskussairaalassa: "Iltapäivällä tai illalla tiedämme, onko kyseessä koronavirus"

3:55
Hengitysmaskit ovat loppu kaikista apteekkiketjun liikkeistä ympäri Suomen, vaikka asiantuntijoiden mukaan ne eivät estä koronaviruksen tarttumista.

Kiinalainen alle 40-vuotias turisti hakeutui tiistaina Ivalossa päivystykseen hengitystieoireiden ja kuumeen vuoksi.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Infektiotautien lääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä kertoi MTV Uutisille, että henkilö on päätetty lähettää Lapin keskussairaalaan hoitoon. 

– Tällä hetkellä hän on eristyksissä ja hänestä otetut näytteet lähetetään THL:ään analysoitavaksi heti huomenna aikaisin aamulla. Uskon, että iltapäivällä tai illalla tiedämme jo, onko kyseessä koronavirus, Broas sanoo.

Lomailija oirehti kaksi päivää ennen hoitoa

Potilas on viisi vuorokautta sitten lähtenyt kohti Suomea Kiinan Wuhanin kaupungista, mistä koronavirus sai alkunsa. Hänellä on ollut nyt kahden vuorokauden ajan hengitystieinfektio-oireita ja kuumetta.

Broasin mukaan kyseessä on varotoimenpide.

– Hän on ollut Wuhanissa kahden viikon sisällä ja hänellä on koronavirukseen täsmääviä oireita. Mutta tässä pitää tietenkin muistaa, että on muitakin tauteja, joihin liittyy sama oirekuva.

Koronaviruksen oireet ovat samantyyppisiä kuin influenssassa ja muissa flunssissa. Potilas täytti kuitenkin kolme kriteeriä varotoimenpiteille, eli hän on tulossa Wuhanista, hänellä on hengitystieinfektio-oireita sekä kuumetta.

Koronavirus tarttuu hengitysteitse pisaratartuntana ja kosketuksen kautta.

Turistin matkareitti selvittämättä

STT kertoo, että Broasin käsityksen mukaan kyseessä on lomamatkailija, mutta tämän tarkka matkareitti ja mahdolliset muut olinpaikat Suomessa ennen Ivaloon tuloa ovat vielä selvittämättä.

Ivalossa epäiltiin viime viikolla koronavirusta kahden muun kiinalaismatkailijan tapauksessa, mutta epäilyt paljastuivat aiheettomiksi.

29.1.2020 kello 6.23: Uutista päivitetty STT:n tiedoilla. Myös otsikkoa muutettu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja