Näin suomalainen sairastaa koronan – katso, mitä koronapotilaista nyt tiedetään

Näin koronaa sairastetaan Suomessa – MTV Uutiset Live koosti tuoreimmat tiedot viruksesta 3:27
MTV Uutiset Livessä käytiin läpi, mitä suomalaisista koronapotilaista tiedetään nyt.

Valtaosa suomalaisista koronatartunnan saaneista sairastaa taudin lievänä. Suurin kuolemanriski on yli 80-vuotiailla. Lapsia ei ole toistaiseksi ollut tehohoidossa.

Katso videolta, mitä suomalaisten sairastamasta koronasta tiedetään!

Suomessa on tänään keskiviikkona  6 054 vahvistettua koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoinnin mukaan 51 enemmän kuin tiistaina.

Koronavirustestausta pyritään lisäämään Suomessa. Testattuja näytteitä on nyt yhteensä noin 127 000. 

Näyte COVID19-tutkimusta varten otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla on terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa. 

Voi muistuttaa erehdyttävästi nuhakuumetta

Taudin oireet ovat monissa tapauksissa lähellä tavallista nuhakuumetta. Sairastuneella voi ilmetä kuumetta, nuhaa, yskää, hengenahdistusta, lihaskipua, väsymystä ja ripulia. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. 

Itämisajaksi kutsutaan aikaa tartunnasta ensioireiden alkuun. Taudin itämisajaksi on arvioitu 1–14 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää.

COVID19-taudille altistavat korkean iän ja perussairauden lisäksi tupakointi, selvä ylipaino ja heikko toimintakyky. 

Valtaosa koronavirustartunnan saaneista sairastaa lievän taudin. Edelleen koronaan sairastuneita on hoidettu eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Seuraavana tulee Meri-Lappi.

Teholla joka seitsemäs kuollut 

Koronaan sairastuneita on varsin tasaisesti eri ikäryhmissä. Sen sijaan kuolleiden osalta tilanne on toisenlainen. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, esimerkiksi vaikea-asteinen sydänsairaus tai diabetes, johon liittyy elinvaurioita. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa keskiviikkoon mennessä 275. Naisia ja miehiä on ollut kuolleissa suunnilleen saman verran. Tehohoitojaksojen keskimääräinen pituus on ollut tähän mennessä 8,5 vuorokautta. 

Tehohoidossa olleista potilaista 14,5 prosenttia on menehtynyt.

Tehohoidossa olleista potilaista 70 prosenttia on ollut miehiä. Alle 16-vuotiaita potilaita ei ole toistaiseksi ollut tehohoidossa.

Onneksi koronasta myös toivutaan sankoin joukoin. Alustavan arvion mukaan taudista toipuneita on Suomessa ainakin 4 300.

Lue myös:

    Uusimmat