Koronatartunnat ovat kääntyneet nousuun – rokottamisessa siirrytään kausi-influenssan kaltaiseen malliin

Koronatartunnoissa lievää nousua – riskiryhmäläisten ja yli 65-vuotiaiden tehosterokotukset jatkuvat 13:09
Syksyn tullen koronatartunnat ovat jälleen nousussa ja myös sairaalakuormitus on kasvanut. Katso lisää videolta!

Koronaviruksen ilmaantuvuus ja sairaalahoidon kuormitus ovat kääntyneet syksyn myötä nousuun, käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakatsauksesta.

Sekä viikoittain rekisteröidyt tapaukset että positiivisten osuus laboratorionäytteistä ovat hitusen nousussa. Myös jätevesiseurannan tulokset viittaavat tautitapausten lisääntymiseen.

Suomen on varauduttava siihen, että tautia on syksyn ja talven aikana aaltoilevasti enemmän, sanoi osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä tiedotustilaisuudessa. Hän ei myöskään poissulje uusien virusvarianttien ilmaantumista.

Sairaalahoidossa oli tiistaina yhteensä 749 potilasta, joista 340:llä hoidon pääsyy oli koronavirustartunta. Sairaalahoitoa tarvitsevat yhä iäkkäämmät ja heikkokuntoisimmat.

– On ryhmiä, jotka eivät pysty tuottamaan itselleen suojaa nykyrokotteilla, heille annetaan hoitoon lääkettä, sanoi ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Tehosteannoksia jaetaan syystalvella uudella varianttirokotteella

Puumalaisen mukaan koronarokotuksissa siirrytään nyt enemmän kausi-influenssarokotusten kaltaiseen malliin. Kaikki, jotka ovat riskissä sairastua vakavaan koronavirustautiin, saavat syksyn ja talven aikana yhden tehosteannoksen uusilla varianttirokotteilla.

Tämä koskee ryhmiä, joihin kuuluvat 65 vuotta täyttäneet, 18 vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset sekä 12-vuotiaat ja vanhemmat voimakkaasti immuunipuutteiset.

Tehosteannos suositellaan annettavaksi influenssarokotteen kanssa samanaikaisesti. Sairastettu tauti tai edellisten rokoteannosten määrä ei vaikuta tehosteannoksen saamiseen.

Tehosterokotteen voi ottaa kuitenkin vasta, kun edellisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Perusterveiden suosituksiin ei tule muutoksia. THL ei toistaiseksi suosittele myöskään perusterveille sote-ammattilaisille syystalven tehosteannoksia.

Lue myös:

    Uusimmat