Koronan väistyminen aiheuttaa yllättäviä ongelmia maailmalla: Avoimiin työpaikkoihin vaikea saada tekijöitä edes kaksinkertaisella palkalla

Elinkeinoelämän keskusliiton arvio: Talous palautuu koronakriisistä lähikuukausien aikana 2:03
Katso video: Näin Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi huhtikuun lopulla talouden palautumista koronakriisistä.

Koronan väistyessä palvelualojen työntekijöitä on jouduttu houkuttelemaan töihin aiempaa selvästi suuremmilla palkoilla. Raaka-aineiden hintojen noususta liikkeelle lähtenyt inflaatiokehitys on leviämässä kovaa vauhtia myös palkkoihin.

Pitkään kadoksissa ollut inflaatio on tehnyt paluun, kun koronapandemia on alkanut väistyä ja patoutunut kysyntä purkautua. Elvytys on jatkunut voimakkaana, vaikka talouskasvu kiihdyttää vauhtiaan.

Inflaatio kiinnostaa erityisesti siksi, että jos inflaatio kiihtyy pidemmäksi aikaa korkeammalle tasolle, keskuspankit saattavat alkaa nostaa korkoja.

Korkojen noususta tekee tässä tilanteessa vaarallista se, että monet kotitaloudet, yritykset ja valtiot ovat poikkeuksellisen velkaantuneita ja alttiita korkojen nousun riskeille. Rahoitusmarkkinat on viritetty ajatuksella, että korot pysyvät pohjissa vielä pitkään.

Keskuspankeista on toistaiseksi vakuuteltu, että nyt nähtävä inflaatio on vain väliaikaista.

Ensimmäisenä lähtivät kallistumaan erilaiset raaka-aineet. Tuotannon pullonkaulat ja nousseet logistiikkakustannukset puskivat hintoja ylöspäin. Yritysten kohonneet kustannukset valuivat kuluttajahintoihin.

Markkinoilla on pelätty, että seuraavaksi inflaatio näkyy palkoissa ja näin vaikuttaa käyvän. Matkailun ja palvelusektorin avautuessa myös palkkainflaatio on käynnistynyt.

Rajoitusten höllennyttyä työpaikkoja on tullut runsaasti hakuun, mutta paikkoihin on ollut vaikea saada työntekijöitä.

Varainhoitoyhtiö BlueBay Asset Managementin johtajan Mark Dowdingin mukaan työmarkkinoilla nähtävä kehitys koettelee väitettä siitä, että inflaation nousu olisi vain väliaikaista.

USA ja Britannia EU:ta edellä

Sulkutoimien päättymisen tuoma vapaus ja palvelusektorin epävarma tilanne ovat osasyitä palkkausvaikeuksiin. Toisaalta valtioiden avokätiset tukiohjelmat ovat vähentäneet kannusteita työntekoon.

Rokotuksissa EU:ta edellä olevissa Yhdysvalloissa ja Britanniassa palvelualojen työntekijöitä on jouduttu houkuttelemaan töihin selvästi aiempaa suuremmilla palkoilla ja ylimääräisillä eduilla.

Britannian pääkaupungissa Lontoossa ravintoloilla on ollut hankaluuksia saada henkilökuntaa takaisin töihin, vaikka työntekijöille tarjotaan jopa kaksinkertaisia palkkoja verrattuna koronaa edeltävään aikaan.

Ravintoloihin haalitaankin nyt työntekijöitä, joilla ei ole aiempaa alan kokemusta. Tämä taas aiheuttaa työntekijäpulaa – ja palkkojen nousupainetta – muualla palvelusektorilla.

Ennen koronaa palkkojen nousua hillitsi teknologinen kehitys ja automaation lisääntyminen. Ne eivät ole kadonneet minnekään, mutta elvyttävä politiikka ja alhaiset korkotasot vaikuttavat parantavan työntekijöiden neuvotteluasemaa.

Palvelusektorin palkankorotuspyyntöjä ajaa osaltaan myös se, että asuntojen hinnat ovat olleet nousussa ympäri maailman, mikä alkaa näkyä vuokrien nousuna.

Lue myös:

    Uusimmat