Näin hurjasti "virus" levisi työyhteisössä – MTV toteutti silmiä avaavan simulaation tautien leviämisestä

Näin hurjasti virus leviää työyhteisössä – MTV toteutti paljon puhuvan simulaation tautien leviämisestä 6:04
Katso videolta, kuinka "virusjauho" levisi työyhteisössä.

Virukset leviävät yleisen tiedon mukaan pisaroiden kautta, kuten aivastaessa, jonka jälkeen se voi tarttua esimerkiksi pinnoilta. Päätimme tehdä viruksen leviämistä havainnoivan simulaation yhdessä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.

Kokeilussa käytettiin fluoresoivaa ainetta, joka hohtaa pimeässä UV-valon avulla. Tarkoituksena oli selvittää, kuinka virus leviää ja miten laajasti se voi levitä työyhteisön välillä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijaprofessori Ali Harlin kertoi MTV Uutisille, että testissä käytetty hohtava aine vastaa hyvin viruksen käyttäytymistä.

– Tämä on normaali menetelmä todentaa, miten meidän elävät virukset liikkuvat. Se on täysin verrattavissa, vaikka se ei ole yksi yhteen juuri se COVID-virus. Pulveri käyttäytyy kuitenkin samalla tavalla, kertoo Harlin.

Tulokset olivat hurjia

Simulaatiota varten rakennettiin toimistohuonetta kuvaava tila, jossa on työpisteen lisäksi kahvinkeittonurkkaus.

Simulaatioon osallistui kolme henkilöä, jotka esittivät työkavereita. Yhdellä heistä oli kädessään virusta havainnoivaa ainetta.

Tulokset olivat häkellyttäviä sen suhteen, kuinka helposti ja laajalti pulveri levisi. Simulaatiossa olleista henkilöistä kaikista löytyi virusta runsaita määriä. Tämän lisäksi työtasot hohtivat runsaasti viruksen leviämisen takia.

Harlin haluaa muistuttaa, että tartuntaan tarvittava määrä virusta voi olla myös pieni.

– Kokeilussa oli esimerkiksi näppäimistöllä myös pieniä määriä ainetta, mutta se voi silti olla ihan täysin riittäviä määrä tartuntaan.

Simulaatiossa mukana ollut toimittajamme yllättyi viruksen levinneisyydestä. Harlin osasi odottaa tämän tyyppisiä tuloksia, sillä hänellä on pitkän linjan kokemus viruksien tutkimisesta.

– Jokasyksyinen flunssa leviää ihan samalla tavalla joka paikkaan. Me emme kuitenkaan ole kiinnittäneet siihen huomiota, koska se on ollut niin vaaratonta.

Katso ylhäällä olevalta videolta silmiä avaava simulaatio viruksen leviämisestä!

Lue myös:

    Uusimmat