Mainos

Kommunisti-Puolan karkottamat juutalaiset rehabilitoidaan

Puolassa väitellään siitä, miten korvata 30 vuotta sitten maasta ulos ajetuille juutalaisille ja toisinajattelija-intellektuelleille heidän kärsimyksensä. Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski myöntää häpeävänsä kommunistisen valtion tekoja. Hän on itse entinen kommunisti. Kwasniewski puhui tilaisuudessa, jossa muistettiin ihmisoikeusaktivisteja, jotka vastustivat kampanjaa ja joutuivat sen takia vankilaan.

Puolassa on tänään vuosipäivä tapahtumalle, jossa poliisit hyökkäsivät varsovalaisten opiskelijoiden kimppuun, kun nämä vaativat vapautta. Puolan kommunistinen valtio mustasi vuonna 1968 erityisellä kampanjalla 12 000-20 000 juutalaisen tai juutalaista syntyperää olevan henkilön maineen ja ajoi heidät pois maasta. Heidän mainettaan vahingoitettiin myös ulkomailla.

Kwasniewski antaisi Puolan kansalaisuuden maasta viranomaisten nöyryyttävän häirinnän jälkeen lähteneille ihmisille. Ehdotusta on kritisoitu ja vaadittu kansalaisuuden palauttamista, ei uuden myöntämistä.

Moni häirinnän kohteeksi joutunut ihminen oli intellektuelli tai tavallinen puolalainen, joka ei ollut aiemmin juuri välittänyt juutalaisista sukujuuristaan ennen kuin turvallisuuspoliisi etsi heidät rekistereistä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.