Kommentti: Tähtipelaajan rooli yksi syy SJK:n vaisussa alkukaudessa – "Valmentaja yksi toisensa jälkeen vetänyt vesiperän"

3:58
Mehmet Hetemaj totesi toukokuussa, että SJK:n peräsimeen siirtynyt Jani Honkavaara on tehnyt vaikutuksen häneen.

Veikkausliigan SJK:n kapteeni Mehmet Hetemaj on ollut vuosien ajan pohjalaisseuran kasvot ja pelillinen johtaja – niin hyvinä kuin vaikeinakin aikoina. Nyt hänen pelillinen roolinsa on tarkastelun alla kulisseissa.

Helmikuussa vuonna 2017 potkut saanut mestarivalmentaja Simo Valakari räätälöi menestysvuosinaan luottopelaajalleen ideaalin roolin, jossa hän oli elementissään. Suhteellisen kapealla alueella toppareiden edessä raatanut ja katkonut Mehmet Hetemaj liikutti palloa pelintekijänä fiksusti ja tasapainotti joukkueensa pelaamista. Hän teki kaikki pienetkin asiat huolella ja oli tärkeä pelaaja myös pukukopissa. 

Valakarin potkujen jälkeen seurassa on riittänyt – kuten hyvin tiedetään – rajuakin turbulenssia. Vääriä henkilörekrytointeja on paikattu hyvinkin tarmokkaasti, mutta syöksykierre on ollut kauttaaltaan jyrkkä. Toisaalta taustalla on tehty paljon myös positiivisiakin asioita, jotka ovat vieneet organisaatiota kokonaisuutena eteenpäin. 

Yksi keskeinen SJK-palapelin palanen on ollut kuitenkin hieman väärässä asennossa koko ajan – ja sitä se, uskomatonta kyllä, näyttää olevan yhä. 

Kun Valakari osasi rutistaa hieman verkkaisesti liikkuvasta "Mehusta" viimeisetkin pisarat irti peluuttamalla häntä ryhmityksessä ankkurina niin sanotulla 6-paikkalla, ovat hänen manttelinperijänsä Sixten Boström, Manuel Roca, Tommi Kautonen, Alexei Eremenko sr. ja Jani Honkavaara puolestaan vetäneet yksi toisensa jälkeen vetäneet vesiperän. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Olin melko varma, että juuri Honkavaara ymmärtää muuttaa epäkohdan ja muovaa muotonsa siten, että konkarin yläpuolella operoi kaksi niin sanottua kahden suunnan keskikenttäpelaajaa, 8-paikoilla. Niin hän ei ole kuitenkaan tehnyt. Sen sijaan Hetemaj on pelannut jälleen toisena keskikenttäpelaajana, mutta homma ei ole ihan toiminut, vaikka esimerkiksi IFK Mariehamnia vastaan SJK:n ikoni osoitti henkistä vahvuuttaan ja johtajuuttaan kentällä: nakkaamalla pelivälineen verkkoon. 

Hetemaj oli sivussa joukkueensa kahdesta kuluvan liigakauden ensimmäisestä ottelusta pelikieltonsa vuoksi. Honkavaaran suojatit nappasivat Turun Palloseuralta ja FC Lahdelta yhteensä kelvolliset neljä pistettä. IFK Mariehamnia, HIFK:ta ja Kuopion Palloseuraa vastaan kippari oli mukana: saldona nolla pistettä. 

Edellämainituista otteluista on toki turha vetää suurempia johtopäätöksiä, mutta on selvää, että Honkavaara on tiukan paikan edessä. Voisiko kannattajien suosikki istua jatkossa entistä enemmän vaihtopenkillä, mikäli joukkueen etu sitä vaatii? Toisiko hän nykyään kentälle uutta maustetta nimenomaan penkin kautta?

Vai saisiko 32-vuotias pelintekijä vielä uutta virtaa peliesityksiinsä vanhassa tutussa ankkurin roolissaan, jossa hän suoritti pitkään laadukkaasti ja tasaisesti Valakarin aikakaudella. Se vaatisi SJK:n päävalmentajalta ryhmityksensä muuttamista. Onko Honkavaara valmis siihen?

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja