Kommentti: Nyt on unelmasauma Davis Cupissa! Malagassa nähdään varmuudella isot suomalaisjuhlat

Suomalaissensaation varmistanut Emil Ruusuvuori: "Pystymme voittamaan kenet vaan" 1:49
Suomalaissensaation varmistanut Emil Ruusuvuori: "Pystymme voittamaan kenet vaan"

Suomen tennismaajoukkueen sensaatiomaiset saavutukset Davis Cupissa voivat hyvinkin saada jatkoa marraskuussa Malagassa pelattavassa pudotuspeliturnauksessa. Se ainakin on varmaa, että katsomon puolella luvassa on ennennäkemätön kansanjuhla, kirjoittaa MTV Urheilun Kasperi Kunnas.

Suomi oli jo varmistanut paikkansa puolivälieriin, kun vuorokausi vaihtui Suomessa sunnuntain puolelle. Splitissä tanssittiin vielä valssia katsomossa.

Puolitoista tuntia aiemmin Emil Ruusuvuori oli kaatanut lauantain toisessa kaksinpelissä maailmanlistan sijalla 13 löytyvän Tommy Paulin. Sitä ennen Otto Virtanen kruunasi täydellisen viikkonsa voittamalla MacKenzie McDonaldin. Ei mikään turha heppu tämäkään amerikkalainen, sillä tältä kaudelta hänen vyöllään on peräti neljä voittoa maailmanlistan TOP10-pelaajista. Sopii vain miettiä, millainen pelaaja Virtasesta on kasvamassa.

Huikea suomalainen tennisviikko sai kirsikan kakun päälle, kun Harri Heliövaara ja Davis Cup -tulokas Patrick Kaukovalta kukistivat Austin Krajicekin ja Rajeev Ramin – piinkovan nelinpelikaksikon, jotka pitävät hallussaan maailmanlistan sijoja yksi ja viisi. Vertailuksi: 24-vuotiaan Kaukovallan ranking on 796.

Tuloksella ei lohkon tilanteen kannalta ollut merkitystä, mutta voitto enemmän kuin kelpasi sadoille paikalle matkustaneille suomalaisille. Vielä vartti ottelun päättymisestä juhlat jatkuivat Gripen urheilukeskuksessa (70-luvun lopun brutaalin betoniarkkitehtuurin kulahtanut helmi, ei jää ikävä). Pelaajat ja kapteeni Jarkko Nieminen löivät käsillään tahtia, yleisö pomppi ja taputti mukana.

Nyt puhutaan siis suomalaisesta tenniksestä. Ei tällaista ole ennen tapahtunut. Ei kentällä, ei katsomossa.

Suomi käytännössä aloitti pudotuspelit jo perjantaina Kroatiaa vastaan. Lauantaina kukistui ennätykselliset 32 kertaa Davis Cupin valloittanut Yhdysvallat. Tiistaina arvotaan vastustaja puolivälieriin. Vaihtoehtoja on kaksi: Kanada tai Tshekki.

Paperilla kumpikaan vastustaja ei yllä samalle tasolle kuin vaikkapa juuri Yhdysvallat. Kanadalla on kaksi pelaajaa maailmanlistan sadan parhaan joukossa, Felix Auger-Aliassime (14.) ja Denis Shapovalov (31.), mutta kumpikaan ei ollut nyt mukana lohkovaiheessa. Sen sijaan joukkue yllättäen voitti lohkonsa Gabriel Diallon (158.), Vasek Pospisilin (187.) ja Alexis Galarneaun (200.) avulla. Sama kolmikko jakoi vastuun nelinpelissä.

Tshekin ykkösnimi Jiri Lehecka (30.) on puolestaan hävinnyt molemmat hallissa pelatut ottelunsa Ruusuvuorelle. Kakkospelaaja Tomas Machac (119.) on pelannut Virtasen kanssa tasan 1-1. Kanadan tavoin Tshekiltäkään ei löydy nelinpelin erikoisosaamista.

Paperilla otteluita ei tosin pelata, eikä voiteta. Tätä totuutta alleviivaten Tshekki voitti vakuuttavasti 3-0 viikon jokaisen vastustajansa: Espanjan, Etelä-Korean ja Serbian.

Ennakkosuosikin viittaa ei kannata vielä sovittaa kenenkään harteille, mutta yksi asia on todettava. Tällä hetkellä Suomella on suurempi todennäköisyys mennä Davis Cupissa välieriin kuin mikä joukkueella oli ennakolta mennä alkulohkosta jatkoon. Hurjaa.

Vielä yksi tärkeä tekijä. Harri Heliövaara arvioi urakkansa päätteeksi, että Suomi tuskin olisi edennyt lohkosta jatkoon ilman ”kotiyleisöä”. Viikonlopun otteluissa paikalla oli reilut 300 suomalaista. Voidaan jo puhua ilmiöstä, mutta odottakaapas vain Harri ja muut, kun päästään marraskuiseen Malagaan. Aurinkorannikolla asuu kymmeniätuhansia suomalaisia. Jo pelkästään siitä massasta on odotettavissa suurempi yleisöryntäys katsomoon, kuin mitä nyt Splitissä nähtiin. Tähän kun ynnätään vielä Suomesta lähtevät kannattajat, niin voidaan puhua jo jostain suuremmasta.

Malagassa nähdään varmuudella isot suomalaisjuhlat. Eikä pudotuspelikaaviokaan näytä lainkaan kehnolta. Nyt on unelmasauma.

Lue myös:

    Uusimmat