Ruotsin laivaston komentaja epäilee: Venäjän "varjolaivasto" vakoilee – näin hän perustelee

Venäläislaivojen mastot ja antennit epäilyttävät Ruotsissa.

Ruotsin laivasto on ensimmäistä kertaa vahvistanut, että Venäjän "varjolaivastossa" on piirteitä, jotka saattavat viitata vakoiluun.

– Olemme löytäneet antenneja ja mastoja, jotka eivät ehkä tavallisesti kuulu esimerkiksi kalastusalukseen. On siis selvää, että niillä on mielestämme joskus joitain muitakin tehtäviä, Ruotsin laivaston komentaja Ewa Skoog Haslum sanoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan.

Venäjän niin sanottu varjolaivasto koostuu aluksista, joiden kunnosta ja alkuperästä ei aina ole tietoa. Pääosin ne kuljettavat venäläistä öljyä, jonka rahtaamisesta vastasivat aiemmin pääasiassa länsimaiset alukset. Tilanne kuitenkin muuttui Venäjän aloitettua suurhyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022.

Varjolaivaston aluksia seilaa muun muassa Itämerellä, jonka kautta SVT:n mukaan kulkee noin puolet Venäjän laivoilla kuljettamasta öljystä.

– Paljon voi tapahtua hybridioperaation tai jonkin vastaavan tiimoilta, joten meillä on olemassa kokonainen pelisuunnitelma, Haslum toteaa.

Ruotsi seuraa "varjolaivastoa"

Ruotsin laivaston komentajan mukaan maa seuraa Venäjän varjolaivaston liikkeitä. Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan Euroopan unionissa ajatellaan laajasti varjolaivaston olevan ongelma.

Suomessa ollaan huolissaan myös varjolaivaston aiheuttamasta ympäristöriskistä. Vanhat alukset kun ovat alttiimpia esimerkiksi öljyvuodoille.

– Huoli on kova – siellä liikkuu huonompikuntoista alusta ja miehistön koulutuksesta ei ole tietoa, tai vakuutusturvasta ja niin edelleen, sanoo ympäristöjärjestö WWF:n meriasiantuntija Vanessa Ryan.

Pahin realistinen skenaario, johon viranomaiset valmistautuvat, on 30 tonnin öljyvuoto Suomenlahdella. MTV Uutiset oli mukana seuraamassa, kun kymmenet vapaaehtoiset harjoittelivat viime viikolla Kotkassa öljyntorjuntaa pari vuotta sitten käyttöön otetussa öljyvahinkojen testaus- ja harjoittelualtaassa.

Laajemmin harjoituksesta ja varjolaivaston ympäristöriskeistä lisää alla olevasta linkistä tai videosta.

Näin öljykatastrofin torjumiseen varaudutaan 6:12

Näin öljykatastrofin torjumiseen varaudutaan.

Lue myös:

    Uusimmat