Putin määräämässä ballistisia ohjuksia itärajalle – suomalainen kenraalimajuri: "Järjetöntä tuoda maalitauluiksi"

Suomen entisen tiedustelupäällikön mukaan Venäjän päätös on sotilaallisesti "järjetön".

Venäjän väitetty päätös sijoittaa ballistisia ohjuksia lähelle Suomen rajaa "ei muuta mitään", sanoo Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho.

Venäläismedia mukaan Venäjä on perustamassa Iskander-ohjuksilla varustettua prikaatia Karjalaan. Venäläislehden julkaisemalla kartalla Iskander-ohjusten laukaisulavetteja on sijoitettu suurin piirtein Kuusamon, Kajaanin ja Savonlinnan korkeuksille.

– Iskander-ohjuksia vastaan pitäisi joka tapauksessa puolustautua. Aikaisempi lähin Venäjän tukikohta ennen Ukrainan sotaa on ollut Pietarin eteläpuolella Ylä-Laukaassa, Ohra-aho kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

"Asiahan ei tietysti minulle kuulu"

Ohra-aho pitää Venäjän ratkaisua "järjettömänä".

 Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta operatiivisesti tuntuu järjettömältä tuoda noin pitkän kantaman omaavia ohjusjärjestelmiä lähemmäs raja-aluettamme maalitauluksi, hän kirjoittaa.

Hypersoonisten Iskander-M-ohjusten kantama on noin 400–500 kilometriä ja niillä pystytään kuljettamaan myös ydinkärkiä. 

Suomi on panostanut 2020-luvulla runsaasti ilmapuolustukseen. Vielä lokakuussa 2022 Iltalehti uutisoi, ettei Suomella ole kykyä torjua ballistisia ohjuksia. Huhtikuussa 2023 Suomi kertoi hankkivansa Israelin Daavidin linko -järjestelmiä, jotka pystyvät torjumaan juuri ballistisia ohjuksia, joita Venäjäkin käyttää lähes joka yö pommittaessaan Ukrainaa.

Venäjä: "Riittävä vastaus"

Kreml on toistuvasti ilmaissut kiukkuisuutensa Suomen Nato-jäsenyydestä. Viimeksi tänään Venäjän ulkoministeriö tiedottaja Marija Zaharova sanoi, että Naton harjoitukset Suomessa lisäävät "sotilaallisen välikohtauksen riskiä".

Venäjän itämeren laivaston ex-komentajan mukaan Iskander-prikaati on "riittävä vastaus" Suomen Nato-jäsenyydelle.

Myös ballististen ohjusten sijoittaminen lähelle Suomen rajaa on vastatoimi Suomen Nato-jäsenyydelle, kirjoitti Izvestija viime viikolla.

– Ohjusprikaatin perustaminen on hyvin oikea-aikainen toimi. Tämä on riittävä vastaus Suomen liittymiselle Natoon, sanoi Itämeren laivaston entinen komentaja, amiraali Vladimir Valujev Izvestija-lehdelle.

Venäjä on jo aiemmin kertonut suunnitelmista vahvistaa joukkojaan uudelleen perustetussa Leningradin sotilaspiirissä lähellä Suomea.

Izvestijan haastatteleman toisen "sotilasasiantuntijan" Dmitri Boltenkovin mukaan Venäjän täytyy nyt pitää silmällä suomalaisia, joiden kanssa voitiin aiemmin elää hyvissä naapurisuhteissa. Boltenkoville tuntuu olevan arvoitus se, miksi Suomi päätti liittyä Natoon.

Boltenkovin mukaan Venäjän joukkojen vahvistaminen luoteisella suunnalla on perusteltua, koska Suomella on itsellään hyvät asevoimat, minkä lisäksi maahan voi ilmestyä myös Yhdysvaltain tai Britannian sotilaita.

Lue myös:

    Uusimmat